Κατά 40%-50% μειώθηκαν από την αρχή του έτους τα έσοδα του αιγυπτιακού κράτους από τα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ναυτιλία: Οι προκλήσεις από το Σουέζ στον Παναμά

Πλήγμα

Η μείωση των διελεύσεων λογω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας πλήττουν μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος για τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο, οι Χούθι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, μετά την φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στα εδάφη γύρω από τον περίκλειστο θύλακα.

Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική, αναστέλλοντας τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται το 12-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύτιμη πηγή συναλλάγματος

«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας (…) με τη Γάζα, βλέπετε τη Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, (αυτά τα έσοδα) μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», δήλωσε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με πετρελαϊκές εταιρείες.

Το τεράστιο έργο, που εγκαινιάστηκε το 1869, απέφερε κατά το φορολογικό έτος 2022-2023 περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ένα πολύτιμο έσοδο σε μια χώρα όπου εισαγωγείς και ανταλλακτήρια συναλλάγματος δυσκολεύονται να βρουν δολάρια.

Στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, τα έσοδα από τη Διώρυγα παρακολουθούνται το ίδιο στενά με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα από Αιγύπτιους που εργάζονται στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή