Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αναλάβουν δράση εάν η Κίνα προσπαθήσει να αμβλύνει το πρόβλημα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας με την διοχέτευση αγαθών στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρουν οι FT.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στους Financial Times ότι μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες της σε πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με τον He Lifeng, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για την οικονομία της Κίνας.

«Ανησυχούμε ότι οι κινεζικές πολιτικές βιομηχανικής στήριξης και οι μακροοικονομικές πολιτικές που επικεντρώνονται περισσότερο στην προσφορά παρά στο να σκεφτόμαστε από πού θα προέλθει η ζήτηση προσανατολίζονται προς μια κατάσταση όπου η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα . . . θα καταλήξει να πλήττει τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Jay Shambaugh, υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, ο οποίος πρόσφατα ηγήθηκε μιας οικονομικής ομάδας στο Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για την προηγμένη μεταποίηση και ιδιαίτερα για τους τομείς καθαρής ενέργειας όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ο Shambaugh τόνισε ότι δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που ανησυχούν και ότι η Κίνα δεν πρέπει να δει οποιεσδήποτε αμερικανικές ή άλλες απαντήσεις ως «ξαφνικές», σύμφωνα με τους FT.

Mέτωπο εναντίον της Κίνας

«Ο υπόλοιπος κόσμος πρόκειται να απαντήσει και δεν το κάνει με έναν νέο αντικινεζικό τρόπο, ανταποκρίνεται στην κινεζική πολιτική», δήλωσε ο Shambaugh σε συνέντευξή του στους FT. Μαζί του ήταν και ο συνάδελφός του Brent Neiman, αναπληρωτής υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών, ο οποίος επίσης πρόσφατα ηγήθηκε μιας ομάδας στην Κίνα.

Η ΕΕ ξεκίνησε πέρυσι έρευνα κατά των επιδοτήσεων στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε το Σάββατο ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει εμπορικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων κινεζικών εμπορικών πρακτικών.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βεβαιωθεί ότι το Πεκίνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα. Το θέμα θα αποτελέσει «σημαντικό μέρος» της ατζέντας όταν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισκεφθεί το Πεκίνο αργότερα φέτος, πρόσθεσε. Η Γέλεν αναμένεται επίσης να αυξήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας με τους ομολόγους της της G20 όταν συναντηθούν στο Σάο Πάολο αργότερα αυτό το μήνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν το γεγονός ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ καθιστά απαγορευτική την εισαγωγή κινεζικών μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κινεζικών εξαγωγών EV πέρυσι ήταν αυτοκίνητα που η Tesla, μια αμερικανική εταιρεία, παρήγαγε στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, σύμφωνα με τους FT.

Ο Scott Kennedy, εμπειρογνώμονας της κινεζικής οικονομίας στο think-tank CSIS, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την Κίνα να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. «Υποθέτοντας ότι όλα αυτά δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, η Ουάσιγκτον δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την ΕΕ και να ξεκινήσει έρευνες που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε σημαντικά εκτεταμένους περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές».

Χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο η Κίνα

Η Κίνα έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της βιομηχανικής της ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχει περιγράψει ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο πρόεδρος Xi Jinping τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένες βιομηχανίες ήταν μία από τις «προκλήσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε αυτό το μήνα σχέδια για την υποστήριξη της «υγιούς ανάπτυξης» της επέκτασης των EV στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας με ξένους εταίρους.

Ορισμένοι ειδικοί το είδαν αυτό ως ένδειξη ότι ήθελε να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις εξαγωγές EV. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει επίσης επικρίνει την αύξηση της προστατευτικής συμπεριφοράς και της κατάχρησης των μηχανισμών εμπορικών διαφορών από τη Δύση. Αντέδρασε στην έρευνα της ΕΕ ξεκινώντας έρευνα για τις γαλλικές πωλήσεις κονιάκ στην Κίνα.

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα συζητούν ακανθώδη ζητήματα όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, εντείνουν επίσης τον συντονισμό σε μηχανισμούς για τη μείωση του κινδύνου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής