Οι εκκαθαριστές της Evergrande προετοιμάζονται για μια πιθανή αγωγή εναντίον της PwC, η οποία έλεγχε τον κινεζικό όμιλο ακινήτων που έχει πλέον καταρρεύσει για πάνω από μια δεκαετία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη λογιστική εταιρεία Big Four να αντιμετωπίσει μια σοβαρή αξίωση αμέλειας, σύμφωνα με το Reuters.

Evergrande: Πόσα assets μπορούν να ανακτηθούν από την κατάρρευση

Ο Eddie Middleton και η Tiffany Wong, οι ειδικοί αναδιάρθρωσης της Alvarez & Marsal που διορίστηκαν ως εκκαθαριστές της εισηγμένης στο Χονγκ Κονγκ εταιρείας χαρτοφυλακίου της Evergrande τον περασμένο μήνα, μίλησαν με τουλάχιστον δύο δικηγορικά γραφεία σχετικά με την προοπτική να ασκήσουν αγωγή εναντίον της ελεγκτικής εταιρείας, σύμφωνα με τρία άτομα με γνώση των συνομιλιών.

Η άσκηση αγωγής θα απαιτούσε από τους εκκαθαριστές να δημιουργήσουν μια υπόθεση ότι η PwC έκανε λάθη που έχουν βλάψει τους πιστωτές, ανέφεραν οι πηγές.

Οι εκκαθαριστές «λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν [την ικανότητά τους να εγείρουν] νομικές αξιώσεις εναντίον ελεγκτών», δήλωσε μία από τις πηγές.

Απέτυχαν οι προσπάθειες συμβιβασμού

Η Evergrande, η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αθέτησε τις υποχρεώσεις της το 2021, προκαλώντας μια ευρύτερη κρίση  ρευστότητας σε ολόκληρο τον τομέα ακινήτων της Κίνας. Αρκετές προσπάθειες να συμφωνηθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης απέτυχαν.

Οι συνομιλίες του εκκαθαριστή με τους δικηγόρους είναι ένα πρώιμο σημάδι για το πώς αυτή η τελευταία φάση της κατάρρευσης της Evergrande, η οποία ξεκίνησε όταν ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα διέταξε την εκκαθάρισή της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό κόστος για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή αγωγή ήταν σε πρώιμο στάδιο, προειδοποίησαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η ύπαρξη των συνομιλιών δεν δείχνει ότι οι εκκαθαριστές της Evergrande είχαν αποκαλύψει οποιαδήποτε απόδειξη αδικοπραξίας από την PwC, ούτε ότι ήταν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα αγωγή.

«Την τελευταία δεκαετία, η μήνυση κατά του ελεγκτή έχει κάπως κανονικοποιηθεί ως τρόπος ανάκτησης αξίας [για τους πιστωτές]», δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα αφερεγγυότητας που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση Evergrande. Είπαν ότι οι αξιώσεις εναντίον ελεγκτών και άλλων επαγγελματιών συμβούλων είχαν «γίνει κάτι που ένας εκκαθαριστής εξετάζει ως αυτονόητο όταν έχεις μια υπόθεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η PwC ήταν ο ελεγκτής της Evergrande όταν η εταιρεία ανάπτυξης εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2009 και υπέγραψε τα βιβλία της καθώς επεκτάθηκε γρήγορα χρησιμοποιώντας εντυπωσιακή μόχλευση κατά τη διάρκεια της έκρηξης των ακινήτων στην Κίνα. Η εταιρεία Big Four παραιτήθηκε από το ρόλο πέρυσι.

Δύο από τα άτομα είπαν ότι ήταν σύνηθες για τους εκκαθαριστές να κινούνται γρήγορα για να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να ασκήσουν αγωγή εναντίον επαγγελματιών συμβούλων, έτσι ώστε να μην εμποδιστούν αργότερα από την παραγραφή. Οι άνθρωποι είπαν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ, οι εκκαθαριστές είχαν συνήθως έξι χρόνια από οποιαδήποτε εικαζόμενη αδικοπραξία για να φέρουν μια υπόθεση, εκτός εάν είχε συμφωνηθεί διαφορετική χρονική περίοδος εκ των προτέρων.

Πρόσθεσαν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί οποιαδήποτε αγωγή, επειδή οι εκκαθαριστές θα πρέπει να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν λάθη των ελεγκτών και να δημιουργήσουν μια υπόθεση ότι οι πιστωτές έχουν χάσει ως αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων.

Οι Middleton και Wong και η PwC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

H PwC

Η PwC έχει δημιουργήσει μια σημαντική επιχείρηση ελέγχοντας κινεζικούς ομίλους ακινήτων και έχει ενεργήσει για αρκετούς άλλους κατασκευαστές που έχουν δυσκολευτεί, συμπεριλαμβανομένων των Country Garden, Sunac, R&F Properties και Shimao. Παραιτήθηκε από ελεγκτής των Sunac, Shimao και R&F το 2022.

Οι έλεγχοι της Evergrande πραγματοποιήθηκαν από τις δραστηριότητες της PwC στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα αρχεία. Η μήνυση των ελεγκτών στην περιοχή θα ήταν ένας τρόπος για τους εκκαθαριστές να προσπαθήσουν να ανακτήσουν χρήματα για τους πιστωτές της Evergrande εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, όπου η διαδικασία θα ήταν πιθανώς πολύ πιο δύσκολη.

Άλλες ελεγκτικές εταιρείες αντιμετώπισαν αξιώσεις αμέλειας στο Χονγκ Κονγκ σε σχέση με το έργο τους για κινεζικές εταιρείες. Το 2021, η KPMG διευθέτησε νομικές αξιώσεις που ασκήθηκαν από εκκαθαριστές σχετικά με τον έλεγχο της China Forestry, σύμφωνα με το Reuters.

Η PwC υπέγραψε τους λογαριασμούς της Evergrande το 2020, αλλά όταν παραιτήθηκε από ελεγκτής της Evergrande πέρυσι, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να λάβει τις πληροφορίες που χρειαζόταν για τον έλεγχο της εταιρείας το 2021.

Το Συμβούλιο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αναφοράς του Χονγκ Κονγκ δήλωσε το 2021 ότι διερευνά τον έλεγχο της PwC στους λογαριασμούς της Evergrande για το 2020.

Ανέφερε ότι η PwC είχε «εκφράσει μια μη τροποποιημένη ελεγκτική γνώμη» στην έκθεσή της για τους λογαριασμούς της Evergrande για το 2020, «αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε ουσιώδεις αβεβαιότητες συνεχιζόμενης δραστηριότητας». Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι να «διερευνηθεί εάν το ελεγκτικό έργο της PwC σχετικά με την αξιολόγηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας της China Evergrande» στον έλεγχό της το 2020 «συμμορφώνεται με τα ισχύοντα ελεγκτικά πρότυπα».

Η AFRC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ