Οι γεωλόγοι σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου ενεργειακού «πυρετού χρυσού» για έναν προηγουμένως παραμελημένο πόρο χωρίς άνθρακα, το υδρογόνο που παράγεται φυσικά μέσα στη Γη, σύμφωνα με τους FT.

Seanergy: Χρήση υδρογόνου σε πλοίο της

Έως και 5 τρισεκατομμύρια τόνοι υδρογόνου υπάρχουν σε υπόγειους ταμιευτήρες παγκοσμίως, σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Προλογίζοντας τα αποτελέσματα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Ντένβερ, ο επικεφαλής του έργου Geoffrey Ellis δήλωσε: «Το περισσότερο υδρογόνο είναι πιθανότατα απρόσιτο, αλλά μια ανάκαμψη μερικών τοις εκατό θα εξακολουθεί να παρέχει όλη την προβλεπόμενη ζήτηση – 500 εκατ. τόνους ετησίως – για εκατοντάδες χρόνια».

Η ζήτηση για υδρογόνο ως καύσιμο και βιομηχανική πρώτη ύλη, ιδίως για την παραγωγή αμμωνίας για την παραγωγή λιπασμάτων, έχει καλυφθεί κυρίως μέχρι στιγμής από χημικά αναμορφωμένο αέριο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μεθάνιο, γνωστό ως «μπλε υδρογόνο» όταν δεσμεύονται οι εκπομπές άνθρακα ή «γκρίζο υδρογόνο» όταν δεν δεσμεύονται.

Aξιοποίηση του φυσικού υδρογόνου

Μια μικρότερη ποσότητα παράγεται με τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστές ως «πράσινο υδρογόνο».

Ωστόσο, ο Mengli Zhang της Σχολής Ορυχείων του Κολοράντο δήλωσε ότι η αξιοποίηση του φυσικού υδρογόνου – επίσης γνωστού ως γεωλογικού υδρογόνου ή χρυσού υδρογόνου – θα ήταν καθαρότερη και φθηνότερη από το μπλε ή το πράσινο υδρογόνο. «Ένας πυρετός χρυσού για το χρυσό υδρογόνο έρχεται», είπε στο συνέδριο.

Η προοπτική αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η αμερικανική νεοφυής εταιρεία Koloma συγκέντρωσε 91 εκατ. δολάρια πέρυσι από κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates.

«Το γεωλογικό υδρογόνο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου με τρόπο που δεν είναι μόνο χαμηλός άνθρακας, αλλά και χαμηλό αποτύπωμα γης, χαμηλό αποτύπωμα νερού και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Paul Harraka, επικεφαλής επιχειρήσεων της Koloma.

Η αμερικανική εταιρεία Natural Hydrogen Energy έχει ανοίξει ένα ερευνητικό πηγάδι στη Νεμπράσκα. “Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να αυξηθεί η εμπορική παραγωγή”, δήλωσε ο Viacheslav Zgonnik, διευθύνων σύμβουλος. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε εκεί πιο γρήγορα».

Προηγούμενες επιστημονικές απόψεις υποστήριζαν ότι λίγο καθαρό υδρογόνο ήταν πιθανό να υπάρχει κοντά στην επιφάνεια της Γης, επειδή θα καταναλωνόταν από υπόγεια μικρόβια ή θα καταστρεφόταν σε γεωχημικές διεργασίες.

«Δεν έχουμε αναζητήσει πόρους υδρογόνου στα σωστά μέρη με τα σωστά εργαλεία»

Αλλά οι γεωλόγοι πιστεύουν τώρα ότι το υδρογόνο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες όταν ορισμένα πλούσια σε σίδηρο ορυκτά αντιδρούν με το νερό, δήλωσε ο Alexis Templeton του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Boulder, στο συνέδριο AAAS.

Το υδρογόνο απαιτεί διαφορετικές γεωλογικές συνθήκες από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Δεν έχουμε αναζητήσει πόρους υδρογόνου στα σωστά μέρη με τα σωστά εργαλεία», δήλωσε ο Ellis.

Οι γεωλόγοι βρίσκουν τώρα φυσικά αποθέματα υδρογόνου σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μήνα ερευνητές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 τόνοι υδρογόνου ετησίως έρρεαν από το ορυχείο χρωμίτη Bulqizë στην Αλβανία, σύμφωνα με τους FT.

Το χωριό Bourakébougou στο Μάλι θεωρείται συχνά ως η γενέτειρα της εξόρυξης φυσικού υδρογόνου. Από το 2012, σχεδόν καθαρό υδρογόνο ρέει από μια γεώτρηση εκεί χωρίς μείωση της πίεσης, δίνοντας στους χωρικούς την πρώτη τους παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ellis δήλωσε ότι το πηγάδι αερίου Bourakébougou μπορεί να ενέπνευσε μια εξόρυξη υδρογόνου συγκρίσιμη με τη γέννηση της βιομηχανίας πετρελαίου το 1859, όταν ο Edwin Drake οδήγησε έναν σωλήνα στο έδαφος στο Titusville της Πενσυλβανίας και βρήκε πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή