Κρατικές ενισχύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Γερμανία στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα βοηθήσει τις βιομηχανίες στη διαδικασία αποανθρακοποίησης των παραγωγικών τους΄δραστηριοτήτων.

Το γερμανικό μέτρο σχετίζεται με το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημια Covid , γνωστό ως Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΕΕ: «Στον αέρα» η μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων έως το 2030

Τα έργα στο πλαίσιο του καθεστώτος θα κυμαίνονται από την κατασκευή δεξαμενών τήξης για την παραγωγή γυαλιού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έως την αντικατάσταση των παραδοσιακών διαδικασιών παραγωγής χάλυβα από μονάδες άμεσης αναγωγής με υδρογόνο.

Το σύστημα θα ανοίξει επίσημα με πρόσκληση για υποβολή προσφορών την άνοιξη του 2024.

Οι ενισχύσεις θα έχουν τη μορφή μεταβλητών ετήσιων επιχορηγήσεων με διάρκεια 15 ετών.

«Το μέτρο συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Γερμανίας, καθώς και των στρατηγικών στόχων της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το 2023, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρησιμοποιώντας δεσμευτικές συμβάσεις, η κυβέρνηση ήθελε να δώσει κίνητρα για επενδύσεις προσφέροντας στις εταιρείες να πληρώσουν διογκωμένες τιμές άνθρακα ένα σύστημα γνωστό ως “Συμβόλαια άνθρακα για διαφορές» (CCfD).

Δεδομένου ότι αυτό ισοδυναμεί με στρεβλωτικές επιδοτήσεις, οι Βρυξέλλες έπρεπε να δώσουν την έγκρισή τους.

«Αυτό το καθεστώς ενισχύσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα στηρίξει φιλόδοξα σχέδια που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές παραγωγικές διαδικασίες στη Γερμανία», εξήγησε το απόγευμα της Παρασκευής (16 Φεβρουαρίου) η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, έκανε λόγο για μια «πρωτοποριακή απόφαση για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green