Συρρικνώνεται η έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία συνέβαλε στο να φρενάρει η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 170.000 βαρέλια ημερησίως το 2024 σε σχέση με πέρυσι, από το άλμα του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως που κατέγραψε το 2023. Πρόκειται για την μικρότερη ετήσια αύξηση από το 2016, χωρίς να υπολογίζεται η πανδημία.

ΗΠΑ: Γερασμένα και «στα αζήτητα» τα διυλιστήρια – Αβέβαιο το μέλλον τους

Οι ΗΠΑ πλησίασαν να κατέχουν μερίδιο παραγωγής που φθάνει σχεδόν το 15% σε παγκόσμιο επίπεδο έναντι 13,2% που έχει η Σαουδική Αραβία και 12,8% η Ρωσία.

Οι εισροές νέου αμερικανικού αργού λειτούργησαν ως αντίβαρο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου παρά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και τις παγκόσμιες αναταραχές, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης στη Μέση Ανατολή. Η έκρηξη της παραγωγής έγινε από ιδιώτες παραγωγούς που επιτάξαν εξέδρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές πάνω από τα  120 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2022.

Οι εξαγορές στον πετρελαϊκό κλάδο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν εξέδρες πέρυσι. Στη συνέχεια, πολλοί από τους φορείς εκμετάλλευσης που είχαν εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις εξαγοράστηκαν από μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους επέκτασης στις ΗΠΑ. Οι εξαγορές έφθασαν τα 150 δισ. Ωστόσο οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες έδωσαν προτεραιότητα στην επιστροφή μετρητών στους μετόχους έναντι των νέων γεωτρήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley μείωσαν την εκτίμησή τους για την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ φέτος και αύξησαν την πρόβλεψή τους για την τιμή του Brent, η οποία εκτιμούν ότι θα κινηθεί σ΄ένα εύρος 80 έως 85 δολαρίων το βαρέλι, από 75 έως 80 δολάρια.

Την προηγούμενη ημέρα  ανακοινώθηκε συμφωνία ύψους 25 δισ. δολαρίων ανάμεσα στους μέχρι πρότινος ανταγωνιστές του αμερικανικού πετρελαϊκού κλάδου, Diamondback Energy και Endeavour Energy Resources, η  οποία δημιουργεί μια εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων. Η Diamondback Energy ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο του κόστους.

Οι ρυθμιστές παραγωγοί

Ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Endeavor, υπήρξαν οι ρυθμιστές παραγωγοί της χώρας τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας την παραγωγή όταν οι τιμές είναι υψηλές και μειώνοντας την όταν υποχωρούσαν. Δέκα ιδιώτες παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Endeavor είναι πίσω από το 50% της αύξησης της παραγωγής της Permian Basin μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2023, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Η Permian Basin -λεκάνη Πέρμιαν-, η οποία εκτείνεται μεταξύ του Δυτικού Τέξας και του Νοτιοανατολικού Νέου Μεξικού, αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας μετά την πανδημία. Πέρυσι, οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι παρήγαγαν 12,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που θα αποτελούσε ρεκόρ και θα ήταν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ωστόσο, ο αριθμός των πετρελαιοπηγών που λειτουργούν στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σχεδόν 20% από το τέλος του 2022 σε περίπου 500, σύμφωνα με την εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes.

Η μείωση αυτή σηματοδοτεί ότι μπορεί να έρθει μια τεράστια επιβράδυνση της ανάπτυξης, δεδομένου ότι τόσες πολλές γεωτρήσεις έχουν διανοιχθεί πρόσφατα και επειδή η παραγωγή μιας σχιστολιθικής γεώτρησης μειώνεται ταχύτερα στην αρχή της ζωής της, εξηγεί ο Horsnell της Standard Chartered.

Τριάντα εννέα ιδιωτικές εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής εξαγοράστηκαν επίσης από εισηγμένες εταιρείες το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων firm Enverus. Σε αυτές περιλαμβάνονται τέσσερις από τις 10 μεγάλες εταιρείες που τροφοδότησαν τη μεταπανδαιμική επιστροφή του Permian.

Το comeback που περιμένουν μερικοί αναλυτές

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκπλήξει και πάλι την αγορά. Ο Walt Chancellor,  στρατηγικός αναλυτής της Macquarie, αναμένει ότι θα παράγει 660.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερο τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2023, δεδομένου ότι οι γεωτρήσεις τείνουν να αυξάνονται καθώς ο αριθμός των εξέδρων πέφτει. Οι υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες -μαζί με νέες- θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή, είπε.

«Έχουμε δει αυτούς τους τύπους να επανεμφανίζονται ξανά και ξανά και ξανά, οπότε αυτό είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσουμε το 2024» σημειώνει ο Chancellor.

Ακόμα και οι μεγάλες δημόσιες εταιρείες θα βρουν τρόπο να αυξήσουν την παραγωγή, αν οι τιμές είναι αρκετά υψηλές για αρκετό καιρό, δήλωσε ο Chris Wright, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας fracking Liberty Energy. «Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σχέδιά τους για βραχυπρόθεσμα σκαμπανεβάσματα» εκτιμά  «αλλά η ικανότητα των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, αυτή δεν έχει χαθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια