Αποκρατικοποιήσεις...

Η καθιερωμένη πια κυριακάτικη δημοσίευση βιντεοσκοπημένου μηνύματος από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη στο tik tok κρύβει κι ένα μήνυμα της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το βίντεο του, λοιπόν, με τις αποκρατικοποιήσεις μόνο τυχαίο δεν ήταν…

Κι αυτό καθώς έπονται τις προσεχεις εβδομάδες οι υπογραφές των συμβάσεων παραχωρήσεων για την Αττική και την Εγνατία Οδό με τον προτιμητέο επενδυτή, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επίσης όπως διαβάζετε σήμερα στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης μεταβαίνει μεταξύ άλλων στελεχών κρατικών φορέων και επιχειρήσεων στην Ινδία συμμετέχοντας στην αποστολή που διοργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Το λιμάνι του Λαυρίου

Ο κ. Πολίτης θα παρουσιάσει περί τα 12 ώριμα έργα προς αξιοποίηση αναζητώντας επενδυτές από την μακρινή και με μεγάλη ταχύτητα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη.

Σύντομα, μαθαίνω, θα βγει ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Και πληροφορούμαι πως ένα μεγαθήριο της ναυτιλίας δείχνει ενδιαφέρον… Ακούγεται στην πιάτσα για την MSC… Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

Η ΕΤΑΔ

Να μείνω στον υπουργό κ. Χατζηδάκη και να πάω στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή.

Οι κύριες διατάξεις του αφορούν στους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ψάχνοντας, όμως, τις διατάξεις τους βρίσκεις και διάφορα άλλα σχετικά και άσχετα άρθρα.

Για παράδειγμα για την ΕΤΑΔ αποσαφηνίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Οικονομικός Εισαγγελέας» Με τον τρόπο αυτό η ΕΤΑΔ αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα πεπραγμένα

Πάντως, δεν ξέρω αν αυτή η διάταξη πέρασε γιατί πράγματι υπήρχε ανομοιογένεια μεταξύ ΕΤΑΔ, Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, θυμάμαι, όμως ότι ο κ. Χατζηδάκης στην κοπή της πίττας της ΕΤΑΔ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος έδειξε από τα πεπραγμένα της απελθούσης διοίκησης….

Αλεξανδρούπολη

Στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπως σας προανέφερα, αν το ψάξει κάποιος βρίσκει διάφορες ρυθμίσεις.

Όπως για παράδειγμα για τον καθορισμό της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Επικρατούσε μία σύγχυση, για να σας το μεταφέρω απλά, που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια της θαλάσσιας ζώνης.

Και η ανάγκη για τη ρύθμιση προέκυψε μετά την εκκίνηση των εργασιών για την εκβάθυνση του λιμανιού. Έργο που τρέχει η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Επ’ ώμου ο Έβρος

Και με αφορμή αυτή τη διάταξη μου θύμισε μία καλή μου πηγή χαριτολογώντας πως «μετά τους Αμερικανούς απόβαση στον Έβρο έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ…».

Τον ακριτικό νομό τον έχει πάρει επ’ ώμου το Ταμείο, μου επανέλαβε με άλλα λόγια και τον ρώτησα να μου πει τι εννοεί.

Έργα

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αντιδιαβρωτικά και Αντιπλημμυρικά Έργα, Αναβάθμιση Λιμένα και επιτέλους η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού των Κήπων, είναι έργα που τρέχει η Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Έργα που ξεπερνούν τα 125 εκ ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ψηλά την ατζέντα του Έβρου και ίσως έτσι εξηγείται και η θεσμική παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη στον ΟΛΑ (Λιμάνι Αλεξανδρούπολης) ΑΕ αλλά και η ανάθεση τόσων έργων που η περιοχή έχει τόση ανάγκη.

—-

Η ΔΕΗ

Επανέρχομαι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη καθώς υπάρχουν και άλλες διατάξεις άσχετες με το αντικείμενο των παραλιών.

Όπως για παράδειγμα, όπως θα διαβάσατε χθες Κυριακή στον ΟΤ επιδιώκεται να ρυθμιστεί με πιο οργανωμένο τρόπο η ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών.

Διαδικασία, η οποία μέχρι και φέτος κρατά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, με τη ΡΑΑΕΥ να ζητά από τον ΔΕΔΔΗΕ στοιχεία για τα φορτία κατανάλωσης ρεύματος του καλοκαιριού στα νησιά, τον ΔΕΔΔΗΕ να τα στέλνει στη ΡΑΑΕΥ και ο Ρυθμιστής μετά να ζητά από τη ΔΕΗ (είναι ο κάτοχος αδειών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά) την κάλυψη της πρόσθετης ισχύος συνήθως με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Η όλη αυτή διαδικασία έφτανε να γίνεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

Μονάδες

Πλέον, λοιπόν θεσπίζεται μία πιο οργανωμένη διαδικασία με τη σχετική πρόβλεψη για την προσθήκη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά να είναι μέχρι το 2028.

Έτσι, είναι εφικτή η καλύτερη προετοιμασία της ΔΕΗ.

Η Κρήτη

Στα ενδιαφέροντα είναι πως ετοιμάζεται ένας διαγωνισμός από τον ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών ισχύος μέχρι και το τέλος του 2025.

Ο διαγωνισμός αφορά στην εξεύρεση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η Motor Oil

Στην Κρήτη εκτός από τη ΔΕΗ άδεια ηλεκτροπαραγωγής, αν και δεν έχει υφιστάμενη μονάδα, διαθέτει και η Motor Oil.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση πρόσθετης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ώστε να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση ρεύματος.

Ο ΗΡΩΝ

Επίσης, μαθαίνω πως στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών της Κρήτης η ΔΕΗ συνεχίζει να συζητά με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δυνατότητα μεταφοράς του μικρού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ Ι ισχύος 147 MW στο νησί.

Αν θα γίνει αυτό η ΔΕΗ θα αγοράσει τον ΗΡΩΝ Ι και θα τον εγκαταστήσει στην Κρήτη.

Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα χουμε νέα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories