Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,12% στις 7.719 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,22% στις 17.053 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,03% στις 7.770 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων οι μετοχές της Barclays σημειώνουν άνοδο 5,4% αφού η τράπεζα ανακοίνωσε μια σημαντική επιχειρησιακή αναμόρφωση που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές κόστους, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών τμημάτων της, στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Επίσης, η γαλλική εταιρεία βιομηχανικών αερίων Air Liquide κερδίζει 5,4% αφού σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος και δήλωσε ότι είχε ήδη επιτύχει τους στόχους περιθωρίου που είχε προγραμματίσει για το 2025.

Από την άλλη, οι μετοχές της Anglo American υποχωρούν κατά 3% μετά την ανακοίνωση περικοπών θέσεων εργασίας στο τμήμα South African Amplats λόγω της πτώσης των τιμών των μετάλλων.

Στα θετικά

Στο μεταξύ, θετικά λειτουργούν τα στοιχεία από την αγορά νέων αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σημείωσε σημαντική ανάκαμψη, σημειώνοντας αύξηση 12,1% στις ταξινομήσεις στις 851.690 μονάδες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η ανάπτυξη ακολουθεί μια επιβράδυνση τον Δεκέμβριο του 2023 και υπογραμμίζεται από σημαντικά κέρδη σε μεγάλες αγορές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες σημείωσαν αυξήσεις που κυμαίνονται από 7,3% έως 19,1%. Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο, καταλαμβάνοντας το 10,9% του μεριδίου αγοράς, από 9,5% τον Ιανουάριο του 2023.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα επέδειξαν επίσης ισχυρές επιδόσεις, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 30% της αγοράς, ενώ το συνδυασμένο μερίδιο των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ μειώθηκε σχεδόν στο 50% από 54% το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 28,9% στις 92.741 μονάδες, με σημαντική ανάπτυξη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές