Κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων κινούνται για μία ακόμα ημέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 11 σεντς στα 83,45 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Απριλίου μειώθηκε κατά 11 σεντς στα 78,35 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Μαρτίου με το WTI αυξήθηκε κατά 36 σεντς στα 79,55 δολάρια το βαρέλι καθώς οι έμποροι προετοιμάζονταν να λήξει αυτό το συμβόλαιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπήρξε διακανονισμός για το WTI τη Δευτέρα λόγω αργίας των ΗΠΑ.

Οι αγορές αργού ήταν «οριακά χαμηλότερες» σε «ήρεμες συναλλαγές κατά τη διάρκεια της αργίας της Ημέρας των Προέδρων στις ΗΠΑ και καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore.

Citi: Οι τρεις καταλύτες που θα εκτινάξουν τον χρυσό στα 3.000 δολ.

Επιθέσεις

Οι Χούθι συνέχισαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, με τουλάχιστον τέσσερα ακόμη πλοία να έχουν χτυπηθεί από επιδρομές με drones και πυραύλους από την περασμένη Παρασκευή. Ένα από αυτά, το υπό σημαία Μπελίζ, βρετανικό νηολόγιο και υπό τη διαχείριση του Λιβάνου φορτηγό πλοίο Rubymar στον Κόλπο του Άντεν, κινδύνευσε να βυθιστεί , είπαν οι Χούτι, ενισχύοντας αυξάνοντας το διακύβευμα στην εκστρατεία τους να διαταράξουν την παγκόσμια ναυτιλία σε μία ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Τα σημάδια ισχυρότερης ζήτησης στην Κίνα ενίσχυσαν επίσης την αγορά», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά 47,3% από έτος σε έτος και αυξήθηκαν πάνω από τα προ-COVID επίπεδα κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής του Σεληνιακού Νέου Έτους που έληξε το Σάββατο.

Η Κίνα μείωσε επίσης ένα επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια περισσότερο από το αναμενόμενο την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την πολιορκημένη αγορά ακινήτων και την οικονομία της.

Ωστόσο, οι παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές δεν αντιστάθμισαν πλήρως τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Μια πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 προς τα κάτω λόγω των προσδοκιών ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υποκαταστήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities