Μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, που θα «κάνει τους πάντες χαρούμενους» μπορεί να μην είναι δυνατή, επομένως το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής σκέφτεται να σπάσει τη συνθήκη σε μέρη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής.

Η κορυφαία διπλωμάτης του Προέδρου Χαβιέ Μιλέ, Νταϊάνα Μοντίνο, εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό της, υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, στο Μπουένος Άιρες.

«Λυπούμαστε που δεν βλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες που θα είχε αυτό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και τα δύο μέρη», είπε η Mondino αναφερόμενη στην,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το απόγευμα.

Αδιέξοδο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Mercosur και της Ευρώπης συνεχίζονται παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες. Η αντίθεση είναι ιδιαίτερα σκληρή στη Γαλλία, όπου οι αγρότες έχουν αποκλείσει τους αυτοκινητόδρομους για μια συμφωνία που λένε ότι θα επέτρεπε φθηνές εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Το μπλοκ της Νότιας Αμερικής και η ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες και μια συμφωνία ανακοινώθηκε το 2019, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η Mercosur – που αποτελείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και σύντομα τη Βολιβία – συζήτησαν την ιδέα να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη σε άλλους περιφερειακούς εμπορικούς ομίλους όταν οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών συναντήθηκαν στην Παραγουάη τον περασμένο μήνα, είπε η Mondino. Αναγνώρισε ότι η Αργεντινή, υπό τη διοίκηση του πρώην προέδρου Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, ήταν ο κύριος αντίπαλος μιας συμφωνίας με την ΕΕ πριν αναλάβει ο Μιλέι τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

Ο Σεζουρνέ επανέλαβε την αντίθεση της Γαλλίας στη συνθήκη με τη σημερινή της μορφή, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς τη Γαλλία». Ο διπλωμάτης τόνισε ότι έπρεπε να υπάρξουν πολιτικές συμφωνίες μεταξύ του μπλοκ της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης — «και όχι με την Ασία».

Απαντώντας η Mondino είπε ότι η Αργεντινή θα συνεργαστεί με όλες τις χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή