«Πόλεμο» στην Apple έχουν κηρύξει οι ανταγωνιστές της, Meta και Microsoft, οι οποίοι καταγγέλλουν την εταιρεία του iOS ότι δεν προχωρά αρκετά γοργά ώστε να συμμορφωθεί με τα κανονιστικά ορόσημα της ΕΕ.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, οι οποίες ετοιμάζονται να επιβάλουν πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στον τεχνολογικό γίγαντα τον Μάρτιο, επειδή φέρεται να ευνοεί τη δική της εφαρμογή ροής μουσικής έναντι ανταγωνιστών, όπως το Spotify, δέχονται επίσης πιέσεις για να απορρίψουν τις προτάσεις της Apple για την ικανοποίηση του νόμου για τις ψηφιακές αγορές του μπλοκ.

Apple: Στο στόχαστρο της ΕΕ για τις υπηρεσίες μουσικής

Σύμφωνα με τους FT, oι εντεινόμενες αντιδράσεις κατά της Apple έρχονται καθώς αναγκάζεται να κάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο εδώ και χρόνια, μετά από ανησυχίες για την κυριαρχία του App Store της, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο των υπηρεσιών της.

Η Apple ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κάνει αλλαγές στο λογισμικό της για κινητά iOS στην Ευρώπη, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από άλλες πηγές και να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν πριν από την προθεσμία της ΕΕ στις 7 Μαρτίου για τις εταιρείες να δηλώσουν πώς θα τηρούν το DMA, το οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει τη δύναμη των Big Tech ομίλων στην αγορά.

Το δίλημμα των προγραμματιστών

Η πρόταση της Apple δημιουργεί στους προγραμματιστές ένα δίλημμα: να μείνουν με το υπάρχον οικοσύστημα και τις χρεώσεις της Apple ή να φύγουν οριστικά και να αντιμετωπίσουν νέους όρους.

Για όσους επιλέγουν να κατασκευάζουν εφαρμογές και σε εναλλακτικά καταστήματα, η Apple είπε ότι θα μειώσει το υψηλότερο ποσό που καταβάλλουν οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το App Store της για την πώληση ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών από 30% σε 17%.

Αλλά θα προσθέσει μια σειρά από νέες χρεώσεις, όπως ένα «βασικό τέλος τεχνολογίας» 50 λεπτών για κάθε λήψη ή ενημέρωση εφαρμογών με περισσότερες από 1 εκατομμύριο λήψεις. Η Apple θα χρεώσει επίσης μια επιπλέον χρέωση 3% στους δημιουργούς εφαρμογών που χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή πληρωμών της. Η χρέωση των 50 λεπτών θα ισχύει αμέσως για λήψεις εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών.

O Ζάκερμπεργκ

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους κατασκευαστές επιτυχημένων εφαρμογών να χρεώνονται πολύ περισσότερο από ό,τι σήμερα, ενώ αφαιρούν κάθε κίνητρο για τους ανταγωνιστές να δημιουργήσουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών.

«Τα αρχικά βήματα για τη συμμόρφωση με το DMA που έχει προτείνει η Apple είναι πολύ απαγορευτικά για εμάς να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση σε ένα κατάστημα που είναι διαθέσιμο στις μεγαλύτερες πλατφόρμες παιχνιδιών στον κόσμο, που είναι τα κινητά τηλέφωνα», ανέφερε ο Phil Spencer, επικεφαλής gaming της Microsoft, μιλώντας στους Financial Times.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, απέρριψε επίσης την πρόταση της Apple ως «επαχθή» και «σε αντίθεση» με την πρόθεση του κανονισμού της ΕΕ, λέγοντας ότι θα εκπλαγεί «αν κάποιος προγραμματιστής επιλέξει να πάει στα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή