Τις αρκετά μεγάλες πιθανότητες ενός «ατυχήματος» στην παγκόσμια οικονομία αναδεικνύει η Deutsche Bank στην τελευταία ανάλυση της για το πως κυλά το 2024 για τις αγορές και τις οικονομίες, τονίζοντας ότι οι τρεις βασικοί κίνδυνοι που κυριάρχησαν και το 2023 παραμένουν.
Όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να εκπλήσσει προς τα πάνω, εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια επιμονής του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να αναπροσαρμόζονται πλέον σε ένα σενάριο κατά το οποίο οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να καθυστερούν. Βέβαια, στην Ευρώπη, οι υποκείμενες πιέσεις τιμών εμφανίζονται πιο αδύναμες και οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση μετά τον επόμενο Απρίλιο.
Παγκόσμια οικονομία: Πώς έμαθε να αγαπά το… χάος
Την ίδια ώρα, τόσο στις εσωτερικές πολιτικές όσο και στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι αβεβαιότητες παραμένουν. Ιδίως δεδομένου του αριθμού των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με βασικό γεγονός τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των απόψεων των μεγάλων υποψηφίων.
Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι το τέλος είναι ορατό. Οι επιπτώσεις στην αγορά έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει, αλλά οι γεωπολιτικές συνέπειες παραμένουν σημαντικές. Παράλληλα, η αναταραχή της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα απέδειξε για άλλη μια φορά την ευπάθεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί κίνδυνοι για τον κόσμο σήμερα;
Βασικός κίνδυνος #1: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποδεικνύεται επίμονος και οι ανοδικοί κίνδυνοι παραμένουν
Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ εξέπληξε έντονα προς τα πάνω, ενώ και η αγορά εργασίας είναι δυναμική. Ιστορικά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι προηγούμενες περίοδο επιτάχυνσης του αποπληθωρισμού χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το γεωπολιτικό σκηνικό επίσης δεν βοηθά, προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και οδηγώντας σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Βασικός κίνδυνος #2: Αυξημένες ευπάθειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω γεωπολιτικής έντασης και κατακερματισμού
Ως απάντηση στην αυξημένη ευπάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού είναι ένα μεταβαλλόμενο πρότυπο των παγκόσμιων ροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Το «Near shoring» εξηγεί τις αυξανόμενες εισροές σε μέρη όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και το Μεξικό και η στρατηγική «Κίνα συν ένα» εξηγεί την παρόμοια τάση στο Βιετνάμ.
Αλλά υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις:
– Ερυθρά Θάλασσα: Η αναταραχή της εμπορικής ναυτιλίας απέδειξε για άλλη μια φορά την ευπάθεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
– Μέση Ανατολή: Έχει γίνει κομβικό σημείο λόγω της απότομης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
– Ρωσία – Ουκρανία: Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν, χωρίς ακόμη πλήρη επίλυση.
– ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Οι εντάσεις σχετικά με τη γεωπολιτική και τις τεχνολογίες συνέχισαν να επιδεινώνονται τους πρώτους δύο μήνες του 2024 μετά i) την απαγόρευση των ΗΠΑ στην εξαγωγή των τσιπ «Made for China» της Nvidia, (ii) τον σχεδιασμό της Κίνας να αναπτύξει προηγμένο τσιπ 5nm.
Βασικός κίνδυνος #3: Επιδείνωση της ανάπτυξης, περιορισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με κίνδυνο ατυχήματος χρηματοδότησης
Ο κίνδυνος απότομης επιδείνωσης της ανάπτυξης μετά από ενάμιση χρόνο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,9%. Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει μια εξισορροπητική εξίσωση: Καταπολέμηση του πληθωρισμού έναντι τόνωσης της ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, υπάρχει περιορισμένη δημοσιονομική ευελιξία στις περισσότερες χώρες της G7, ενώ εντείνεται η ανησυχία καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας εν μέσω επιδείνωσης του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσαν εξάντληση της χρηματοδότησης. Και η αποτυχία χαλάρωσης των προτύπων δανεισμού σε συνδυασμό με την ταχεία πτώση των αποδόσεων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ατύχημα χρηματοδότησης, καταλήγει η Deutsche Bank.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis