Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ αύξησαν τα στοιχήματα εναντίον της γερμανικής τράπεζας Deutsche Pfandbriefbank οι short sellers σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, καθώς η τράπεζα παλεύει να διαχειριστεί την κρίση στην αγορά ακινήτων.

Η short θέση εναντίον μιας εταιρείας είναι η  στρατηγική όπου ο επενδυτής δανείζεται τη μετοχή ή άλλο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας το πουλά στην ανοιχτή αγορά, στοιχηματίζοντας ότι θα το αγοράσει  αργότερα με  λιγότερα χρήματα.

Εμπορικά ακίνητα: Η τράπεζα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών

Τα στοιχήματα εναντίον της

Το ποσοστό των μετοχών της PBB που έχουν δανειστεί οι short sellers έφτασε το 19% της κεφαλαιοποίησής της την Πέμπτη, το υψηλότερο από τότε που η τράπεζα εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2015, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στο 17% την Τρίτη, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Πριν δύο εβδομάδες είχαν στοιχηματίσει εναντίον του 8% των μετοχών της.

Η τράπεζα αυτό το μήνα προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την ύφεση των ακινήτων που απειλεί πολλές τράπεζες.

Οι μετοχές της PBB έχασαν το 30% της αξίας τους τον Φεβρουάριο και η τιμή ενός από τα ομόλογά της κατρακύλησε σε χαμηλό ρεκόρ, αφού η S&P μείωσε την πιστοληπτική της αξιολόγηση την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την έκθεση του δανειστή σε εμπορικά ακίνητα.

Η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, αλλά ως ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ακινήτων της Γερμανίας παρακολουθείται στενά, καθώς έχει βγει από τα ευρωπαϊκά σύνορα και δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, όπου οι ανησυχίες έχουν εκτοξευτεί.

Στοιχήματα από τους μεγαλύτερους παίκτες

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων και hedge funds παγκοσμίως, όπως η Millennium Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 62,2 δισ. δολαρίων, η Qube Research & Technologies με κεφάλαια 16 δισ΄. δολαρίων, η Kite Lake Capital ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, η Wellington Management ύψους 957 δισ. λιρών, η Caius Capital και η SIH Capital Group, είχαν αρκετά μεγάλες short θέσεις που έπρεπε να γνωστοποιηθούν από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

«Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον αυξάνεται για την Pfanbriefbank από τις αρχές του 2023, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι αρχικές ανησυχίες σχετικά με την έκθεση της τράπεζας σε εμπορικά ακίνητα» εξηγεί στο Reuters o  Matt Chessum, διευθυντής χρηματοδότησης χρεογράφων της S&P Global Market Intelligence.

Οι μετοχές με δάνεια σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κατά μέσο όρο περίπου 0,25%, είπε.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν περίπου 1,4 τρισ. ευρώ σε δάνεια στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, με τους δανειστές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία να είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ