Συμφωνία επί της αρχής για ένα 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας επετεύχθη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ: «Εξοργισμένοι με τον θάνατο του Ναβάλνι – Θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αυτό το πακέτο είναι «ένα από τα ευρύτερα που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ». Θα υποβληθεί σε γραπτή διαδικασία και θα εγκριθεί επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η προαναγγελία

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε προαναγγείλει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον θάνατο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει μια ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα για τις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου του. Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λογοδοτήσουν η πολιτική ηγεσία και οι αρχές της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας, και θα επιβάλει περαιτέρω κόστος για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων», αναφερόταν στο σχετικό ανακοινωθέν του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τη δηλητηρίασή του και όλες τις πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις εναντίον του για τις νόμιμες πολιτικές του δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις του κατά της διαφθοράς, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Έχει επανειλημμένα καλέσει τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία του, μεταξύ άλλων προσεγγίζοντας τις αρχές της Μόσχας χωρίς αποτέλεσμα.

«Απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατούμενους»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο κ. Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος, αφοσίωση στη χώρα του και τους συμπολίτες του και αποφασιστικότητα, με το έργο του κατά της διαφθοράς σε όλη τη Ρωσία, ένα μήνυμα που προσέλκυσε πολλούς σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν και το καθεστώς του τον φοβόντουσαν, επίσης στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

»Ο απροσδόκητος και σοκαριστικός θάνατος του κ. Ναβάλνι είναι ένα ακόμη σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Yuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Alexei Gorinov, Lilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Skochilenko και Ivan Safronov», κατέληγε το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή