Ένα από το πιο χαρακτηριστικά κτήρια του Λονδίνου, το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν είχε διεύθυνση για λόγους εθνικής ασφαλείας πωλείται για να γίνει ξενοδοχείο. Ο λόγος για τον πύργο BT, τον οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία BT Group πούλησε στην MCR Hotels για 275 εκατ. λίρες (347 εκατ. δολάρια).

Ο πύργος ύψους 177 μέτρων χρονολογείται από το 1964. Μέχρι το 1980 δέσποζε στο αστικό τοπίο του Λονδίνου ως το υψηλότερο κτήριο. Ο τελευταίος όροφος λειτουργούσε ως εστιατόριο για εφτά χρόνια. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους έγιναν με ένα δραματικό τρόπο. Μια βόμβα εξερράγη στην οροφή των ανδρικών τουαλετών στο εστιατόριο Top of the Tower στις 04:30 στις 31 Οκτωβρίου του 1971. H έκρηξη κατέστρεψε κτήρια και αυτοκίνητα σε απόσταση έως και 370 μέτρα μακριά. Την ευθύνη για τη βόμβα ανέλαβαν μέλη της Angry Brigade, μιας ακροαριστερής αναρχικής συλλογικότητας. Έγινε επίσης κλήση από άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν το τάγμα Kilburn του IRA.

Λονδίνο: Η τελευταία ανδρική ιδιωτική λέσχη απέναντι στην ισότητα

Το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε για 20 χρόνια ως χώρος φιλοξενίας εταιρικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Παρόλο που ήταν κλειστός, ο πύργος διατήρησε το περιστρεφόμενο πάτωμά του στον τελευταίο όροφο, προσφέροντα ένα πλήρες πανόραμα του Λονδίνου και της γύρω περιοχής.

Η εθνική ασφάλεια και η Τοποθεσία 23

Η BT  χρησιμοποίησε τον πύργο για να εξυπηρετήσει λειτουργίες του δικτύου της και για τις  κεραίεςτης.

Λόγω της σημασίας του για το εθνικό δίκτυο επικοινωνιών, οι πληροφορίες για τον πύργο χαρακτηρίστηκαν ως επίσημο μυστικό. Το 1978, ο δημοσιογράφος Ντάνκαν Κάμπελ δικάστηκε για συλλογή πληροφοριών σχετικά με μυστικές τοποθεσίες, και κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο πύργος θα μπορούσε να αναφέρεται μόνο ως «Τοποθεσία 23»

Τον Φεβρουάριο του 1993, η βουλευτής Kate Hoey χρησιμοποίησε τον πύργο ως παράδειγμα ασήμαντων πληροφοριών που κρατούνταν επίσημα μυστικό, και αστειεύτηκε ότι ήλπιζε ότι το κοινοβουλευτικό προνόμιο της επέτρεπε να επιβεβαιώσει ότι ο πύργος υπήρχε και να δηλώσει τη διεύθυνση του δρόμου

Σήμερα όμως η τεχνολογία που έχει φιλοξενηθεί για δεκαετίες στον εμβληματικό πύργο είναι ξεπερασμένη. Για αυτό η ΒΤ προχώρησε στην πώληση του στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους και της κατοχής ακινήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα σχέδια ανάπτυξης

«Ο πύργος BT βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου» τονίζει ο Brent Mathews, διευθυντής ακινήτων στο BT Group «και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του σημαντικού ορόσημου από το 1984. «Έπαιξε ζωτικό ρόλο στη μεταφορά των κλήσεων, των μηνυμάτων και των τηλεοπτικών σημάτων του έθνους, αλλά όλο και περισσότερο παρέχουμε περιεχόμενο και επικοινωνία με άλλα μέσα. Αυτή η συμφωνία με την MCR θα επιτρέψει στην BT Tower να αναλάβει έναν νέο σκοπό, διατηρώντας αυτό το εμβληματικό κτίριο για τις επόμενες δεκαετίες».

Η MCR Hotels, ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης-διαχειριστής ξενοδοχείων στις ΗΠΑ, διαχειρίζεται μερικά από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, όπως το The High Line Hotel και το TWA Hotel στο αεροδρόμιο JFK. Η εταιρεία σχεδιάζει να επαναχρησιμοποιήσει τον Πύργο ΒΤ που έχει εισαχθεί στο Grade II ως ξενοδοχείο μέσω της συνεργασίας με το Heatherwick Studio.

Το Heatherwick βρίσκεται έχει σχεδιάσει σύγχρονα έργα του Λονδίνου, όπως η ανάπλαση του Coal Drops Yard στο King’s Cross, το εντυπωσιακό Olympic Cauldron του 2012 και ο σχεδιασμός των νέων λεωφορείων Routemaster London.

Ο ιδρυτής και διευθυντής σχεδίασης Thomas Heatherwick είπε χαρακτηριστικά «Η ομάδα μου και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την MCR για να επαναπροσδιορίσουμε τον Πύργο BT. Είναι ένα εξαιρετικό κτήριο και μια καταπληκτική ευκαιρία να το επαναφέρουμε στη ζωή.

Η BT θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της MCR Hotels, λόγω της πολυπλοκότητας των εργασιών. Αυτό θα δώσει χρόνο για ανάπτυξη σχεδιασμού και δέσμευση με τις τοπικές κοινότητες, είπε η MCR. Ο Tyler Morse, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της MCR Hotels κατέληξε: «Είμαστε περήφανοι που γίνουμε ιδιοκτήτες και θεματοφύλακες του εμβληματικού BT Tower.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή