Δημοσιονομικό πλεόνασμα ρεκόρ ανακοίνωσε η Βρετανία τον Ιανουάριο, το οποίο ανήλθε στα 16,7 δισ. λίρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς εισπράττονται οφειλές από τις αυτοαξιολογημένες ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος.

Βρετανία: Διολίσθησε στην ύφεση το 2023 – Στα τάρταρα η υπόσχεση του Σουνάκ

Τα έσοδα

Οι συνδυασμένες αυτοαξιολογημένες φορολογικές εισπράξεις εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν συνολικά σε 33 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, μειωμένες κατά 1,8 δισ. λίρες από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι συνολικές κρατικές φορολογικές εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 90,8 δισ. λιρών, αυξημένες κατά 2,9 δισ. σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Το δημόσιο χρέος

Ο κρατικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που εκτείνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 ανήλθε σε  96,6 δισ., χαμηλότερος κατά 3,1 δισ. σε σχέση με τον ίδιο 10μηνο πέρυσι και 9,2 δισ,£ χαμηλότερος από τις προβλέψεις του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού (OBR).

Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε περίπου 96,5% του ετήσιου ΑΕΠ, αυξημένο κατά 1,8% από τον Ιανουάριο του 2023.Ωστόσο διατηρείται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

«Προσφέραμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε μισθούς, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να προστατέψουμε ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να πληρώσουμε τους μισούς λογαριασμούς ενέργειας των ανθρώπων μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», τονίζει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Λόρα Τροτ.

«Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μελλοντικές γενιές να πάρουν την καρτέλα, γι’ αυτό λάβαμε σκληρές αποφάσεις για να βοηθήσουμε στη μείωση του δανεισμού σε σύγκριση με αυτό που περίμενε το OBR τον Μάρτιο».

Τα στοιχεία της Τετάρτης σηματοδοτούν το τελικό σύνολο δεδομένων για τα δημόσια οικονομικά πριν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδώσει στις 6 Μαρτίου τον εαρινό προϋπολογισμό του, ο οποίος περιγράφει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος.

Με γενικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν πριν από το τέλος Ιανουαρίου 2025 και το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με περισσότερες από 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν πολλές εικασίες για το αν ο Χαντ θα προσπαθήσει να βρει το περιθώριο για φορολογικές περικοπές τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή