Χαλλούμι: Γιατί Κύπριοι παραγωγοί ζήτησαν να αφαιρεθεί η ένδειξη ΠΟΠ

Διαφωνία για το μείγμα γάλακτος που ορίστηκε να περιέχει το χαλλούμι κατά την κατοχύρωση της ένδειξης ΠΟΠ

Χαλλούμι: Γιατί Κύπριοι παραγωγοί ζήτησαν να αφαιρεθεί η ένδειξη ΠΟΠ

Απέρριψε την Τετάρτη το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ την απόπειρα να καταργηθεί το προστατευόμενο καθεστώς του χαλλουμιού, που επιχειρήθηκε με προσφυγή παραγωγών οι οποίοι διαφωνούν με το μείγμα γάλακτος που έχει οριστεί κατά την κατοχύρωση της ένδειξης ΠΟΠ.

Προϊόν ΠΟΠ το χαλούμι και με… ευρωπαϊκή βούλα

Το χαλλούμι διατηρεί καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι μόνο εγκεκριμένοι παραγωγοί από την Κύπρο μπορούν να εμπορεύονται το τυρί με αυτή την ονομασία. Αλλά οι προδιαγραφές του προϊόντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κυπριακή γαλακτοβιομηχανία.

Η αντιπαράθεση

Οι αρχές λένε ότι το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται με ένα μείγμα αγελαδινού, προβάτινου και κατσικίσιου γάλακτος, εκτοπίζοντας σταδιακά το αγελαδινό γάλα που τα τελευταία χρόνια ήταν το κυρίαρχο συστατικό. Κύπριοι κτηνοτρόφοι όμως, και η συνδεδεμένη με αυτούς γαλακτοβιομηχανία, διαφωνούν: Υποστηρίζουν ότι η Κύπρος υπέβαλε λανθασμένες προδιαγραφές για τα συστατικά του χαλλουμιού κατά την αίτηση για κατοχύρωση ένδειξης ΠΟΠ το 2014.

Το κυπριακό προϊόν κατοχύρωσε ένδειξη ΠΟΠ από την ΕΕ το 2021. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, η Κύπρος σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο μείγμα, ώστε να εξισωθεί με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους κόλπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι λένε ότι το γάλα προβατίνας και κατσίκας είναι εποχιακό και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παραγωγική ικανότητα.

«Δεν θέλουμε να μειωθούν οι εξαγωγές»

«Δεν θέλουμε να μειωθούν οι εξαγωγές μας, είναι μια από τις κορυφαίες εξαγωγές μας, αλλά αυτό (οι προδιαγραφές) θα προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή», δήλωσε ο Νίκος Παπακυπριακού, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Κύπρου.

Επί του παρόντος, 10% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα μπαίνει στο μείγμα. Όταν οι αρχές ζήτησαν το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 19% τον περασμένο Οκτώβριο, οι τυροκόμοι απείλησαν να κλείσουν τα τυροκομεία τους, καθώς δεν υπήρχε αρκετό γάλα για να διατηρηθεί απρόσκοπτα η παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο χαλλούμι αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο