Απέρριψε την Τετάρτη το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ την απόπειρα να καταργηθεί το προστατευόμενο καθεστώς του χαλλουμιού, που επιχειρήθηκε με προσφυγή παραγωγών οι οποίοι διαφωνούν με το μείγμα γάλακτος που έχει οριστεί κατά την κατοχύρωση της ένδειξης ΠΟΠ.

Προϊόν ΠΟΠ το χαλούμι και με… ευρωπαϊκή βούλα

Το χαλλούμι διατηρεί καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι μόνο εγκεκριμένοι παραγωγοί από την Κύπρο μπορούν να εμπορεύονται το τυρί με αυτή την ονομασία. Αλλά οι προδιαγραφές του προϊόντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κυπριακή γαλακτοβιομηχανία.

Η αντιπαράθεση

Οι αρχές λένε ότι το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται με ένα μείγμα αγελαδινού, προβάτινου και κατσικίσιου γάλακτος, εκτοπίζοντας σταδιακά το αγελαδινό γάλα που τα τελευταία χρόνια ήταν το κυρίαρχο συστατικό. Κύπριοι κτηνοτρόφοι όμως, και η συνδεδεμένη με αυτούς γαλακτοβιομηχανία, διαφωνούν: Υποστηρίζουν ότι η Κύπρος υπέβαλε λανθασμένες προδιαγραφές για τα συστατικά του χαλλουμιού κατά την αίτηση για κατοχύρωση ένδειξης ΠΟΠ το 2014.

Το κυπριακό προϊόν κατοχύρωσε ένδειξη ΠΟΠ από την ΕΕ το 2021. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, η Κύπρος σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο μείγμα, ώστε να εξισωθεί με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους κόλπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι λένε ότι το γάλα προβατίνας και κατσίκας είναι εποχιακό και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παραγωγική ικανότητα.

«Δεν θέλουμε να μειωθούν οι εξαγωγές»

«Δεν θέλουμε να μειωθούν οι εξαγωγές μας, είναι μια από τις κορυφαίες εξαγωγές μας, αλλά αυτό (οι προδιαγραφές) θα προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή», δήλωσε ο Νίκος Παπακυπριακού, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Κύπρου.

Επί του παρόντος, 10% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα μπαίνει στο μείγμα. Όταν οι αρχές ζήτησαν το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 19% τον περασμένο Οκτώβριο, οι τυροκόμοι απείλησαν να κλείσουν τα τυροκομεία τους, καθώς δεν υπήρχε αρκετό γάλα για να διατηρηθεί απρόσκοπτα η παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο χαλλούμι αποτελεί το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]