Ένα ιστορικό ακίνητο έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κασμίρ της «Μπριτάννια».

Ο πλειστηριασμός στρέφεται εις βάρος της «Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία» με επισπεύδουσα την ERB RECOVERY DAC, την οποία εκπροσωπεί η DoValue και με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.354.000 ευρώ.

Η εταιρεία βρισκόταν ήδη στη διαδικασία εύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της. Ο πλειστηριασμός αφορά ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. . Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει τα 6.620 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης του ακινήτου που δημοσίευσε η Cerved, προκρίνεται το σενάριο εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε τεθεί ως σενάριο η διαμόρφωση του κτιρίου σε retail park. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, «το κτίριο βρίσκεται κοντά σε περιοχή κατοικιών πυκνής δόμησης με ανάγκες εμπορικών χώρων. Επίσης έχει άνοιγμα πρόσβασης μέσω των λεωφόρων υπερτοπικής σημασίας που το προσεγγίζουν από την πλευρά του πάρκου της Νέας Φιλαδέλφειας, σε συνδυασμό με το γήπεδο της ΑΕΚ του οποίου η λειτουργία πλέον χρήζει συνύπαρξης με εμπορικές χρήσεις και χώρους στάθμευσης».

H ιστορία

Η ιστορία του Μπριτάννια ξεκίνησε το 1931 με την ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας Britannia Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι από την Crosland Moor & Co που είχε έδρα στο Μάντσεστερ, τον Κ. Ναθαναήλ και την «Γιαννούτσικος-Πετσιάβας» και αρχικό κεφάλαιο 16.000 λίρες.

Αντικείμενο της βιομηχαχίας ήταν η κατασκευή μάλλινων υφασμάτων κασμίρ, ενώ ένας από τους ιδρυτές της, ο Σολομών Αχλαδέφ προερχόταν από την Κρατική Αγγλική Υφαντουργική Σχολή.

Το εργοστάσιο, που χτίστηκε στις όχθες του Ποδονίφτη στα νοτιοανατολικά όρια της Νέας Φιλαδέλφειας, στα σύνορα με τη Νέα Ιωνία, απασχολούσε κυρίως πρόσφυγες. Από τους 300 εργάτες το 60% ήταν κορίτσια, που σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, ήταν ανώτερες ακόμα και από τα βρετανικά πρότυπα.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του υφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιριστηρίου προερχόταν από αγγλικούς οίκους.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην ενίσχυση της οργάνωσης για τη «Φανέλα του Στρατιώτη», ενώ το 1938 τής είχε απονεμηθεί μετάλλιο από το υπουργείο Εργασίας.

Η Μπριτάννια κατέβασε ρολά το 2005, ύστερα από την έκρηξη εισαγωγών υφασμάτων και ιδίως κασμίρ, που άσκησαν έναν ανταγωνισμό στον οποίο η εταιρεία με τη μαικρά ιστορία δεν μπόρεσε να αντέξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου