Το 2024 είναι η «μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην Ιστορία», σύμφωνα με το περιοδικό Economist.

Σε περισσότερες από 70 χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ινδία μέχρι τη Ρωσία, το Μεξικό ακόμη και τη Βόρεια Κορέα, περίπου 3,8 δισ. άτομα, σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα προσέλθουν στις κάλπες. Πιθανές κυβερνητικές αλλαγές θα μπορούσαν να ανατρέψουν αποφασιστικά τη γεωπολιτική ισορροπία, τις εμπορικές σχέσεις και τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, ενώ θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα των παγκόσμιων δημοκρατιών.

ΣΕΒ: Τα 10 «πρέπει» και τα 10 «θέλω» των βιομηχάνων για μισθούς και ανταγωνιστικότητα

Μπροστά σ’ αυτό το διακύβευμα, το 2024 είναι εκλογική χρονιά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν τον δικό τους πρόεδρο.

Αν και οι εκλογές στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, πιο γνωστός ως ΣΕΒ, είναι τον Ιούνιο, στην ουσία εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει επιλεγεί ο/η νέος/α υποψήφιος/α πρόεδρος. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι εκλογές του ιστορικού εργοδοτικού φορέα δεν κρύβουν εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί στο νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος είθισται να μη διχάζονται τα μέλη μεταξύ υποψηφίων, έχοντας συμφωνήσει εξ αρχής στον μελλοντικό πρόεδρο.

Ο γρίφος Παπαλεξόπουλου

Ο κος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλώσει ακόμα την πρόθεση του για το αν θα ζητήσει την ψήφο των μελών του ΣΕΒ για τρίτη θητεία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κος Παπαλεξόπουλος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του ΣΕΒ τον Ιούνιο του 2020 και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2022.

Πάντως πηγές που βρίσκονται κοντά στον ισχυρό άνδρα του ομίλου Τιτάν σημειώνουν πως στην πρώτη του διετία στο τιμόνι του ΣΕΒ δεν ήταν και υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας. Δεν αποκλείεται να ζητήσει την επανεκλογή του αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζυγίσει πρώτα και τις «τιτάνιες» ανάγκες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

… και οι ζυμώσεις

Εάν ο κος Παπαλεξόπουλος δεν διεκδικήσει τρίτη θητεία, το δαχτυλίδι της διαδοχής πιθανόν να πάει στον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έναν από τους τρεις αντιπροέδρους του ΣΕΒ σήμερα, ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Ο CEO της Bespoke SGA Holdings, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής με μεγάλη εμπειρία και γνώση να πάει ακόμη ένα βήμα μπροστά τον μεγαλύτερο εργοδοτικό φορέα της χώρας.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρείν αναζητά στο πρόσωπο του κου Θεοδωρόπουλου την εκπροσώπησή του.

Η υποψηφιότητά του είχε προκριθεί από το λεγόμενο «συμβούλιο των γερόντων», δηλαδή το συμβούλιο των προηγούμενων προέδρων του Συνδέσμου, για τις εκλογές του 2012, όπως και του 2014. Αμφότερες οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πολυσχιδή επιχειρηματία, καθώς επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας».

Απέναντι από τον κο Θεοδωρόπουλο θα βρεθεί η κα Ιουλία Τσέτη. Η φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, από τον Ιούνιο του 2022, είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ενώ είναι επικεφαλής της Επιτροπής του Συνδέσμου για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι ηθική υποχρέωση της παραγωγικής τάξης είναι να επενδύει στον τόπο της η κα Τσέτη πιστεύει ότι πλέον ζούμε σε μία no gender εποχή και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες των ανθρώπων χωρίς να μας απασχολεί το φύλο.

Τέλος, για όσους «βλέπουν» τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, στην κούρσα διαδοχής του ΣΕΒ μάλλον θα απογοητευτούν.

Υπό τα σημερινά δεδομένα ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος φέρεται να έχει δηλώσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου ότι δεν θα συμμετέχει στη διεκδίκηση της προεδρίας. Άλλωστε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos είναι πρόεδρος στη Eurometaux, την κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση εκπροσώπησης των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία