Το μεγαλύτερο ράλι για εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατέγραψαν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αισιοδοξία από τα εξαιρετικά αποτελέσματα της  Nvidia  έδωσε περισσότερη ώθηση σε εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των έξι μηνών, διέγραψε μάλιστα τις απώλειες από την αρχή του χρόνου. Τα κέρδη οδηγήθηκαν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Ltd. η οποία επωφελείται από τη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη. Τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, εν τω μεταξύ, σημείωσαν πτώση, παρακολουθώντας την πρόοδο του δολαρίου.

ETF bitcoin: Δοκιμάζει τη δέσμευση των επενδυτών σε χρυσό

«Η Ταϊβάν κινείται με την ιστορία της Nvidia και τη ζήτηση για τσιπς και ημιαγωγούς» εξηγεί στο Bloomberg ο Malcolm Dorson, επενδυτής στην Global X Management Company στη Νέα Υόρκη. «Η ισχύς του δολαρίου υπήρξε ιστορικά ο ισχυρότερος μοχλός για τις μετοχές των αναδυομένων αγορών και οι προβλέψεις του συναλλάγματος αρχίζουν να τιμολογούνται στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed και σε μια περίπλοκη εκλογική περίοδο».

Οι μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών ανακάμπτουν από το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2016, καθώς το σχέδιο τόνωσης σταθεροποιεί το κλίμα για τις κινεζικές μετοχές και η διάχυση από το ράλι τεχνολογίας των ΗΠΑ ενισχύει τις ασιατικές εταιρείες. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τους παρατεταμένους κινδύνους, όπως η σπείρα αποπληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μια ώθηση στα στοιχήματα για χαλάρωση της Fed και πολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν από ένα γεμάτο εκλογικό ημερολόγιο.

Οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν υποτονικά κέρδη ως απάντηση στα περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση. Στην τελευταία τους κίνηση, οι αρχές απαγόρευσαν σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να μειώσουν τις συμμετοχές τους στο άνοιγμα και το κλείσιμο κάθε ημέρας διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, η λίρα σταμάτησε το τετραήμερο σερί απωλειών αφού ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Τα ομόλογα σε δολάρια της Σρι Λάνκα επέκτειναν τα κέρδη για τρίτη ημέρα καθώς η χώρα έστειλε μια νέα πρόταση αναδιάρθρωσης στους κατόχους ομολόγων σε δολάρια.

Στην Αίγυπτο, το χρέος σε δολάρια αυξήθηκε καθώς το ΔΝΤ είπε ότι οι συνομιλίες για το πακέτο πολιτικής του σημειώνουν «εξαιρετική πρόοδο». Το Πακιστάν, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να αναζητήσει νέο δάνειο τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων από το Ταμείο για να βοηθήσει την εισερχόμενη κυβέρνηση να αποπληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που θα λήξουν φέτος, σύμφωνα με Πακιστανό αξιωματούχο.

Μεξικό, Βενεζουέλα

Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής αποδυναμώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει το μεξικάνικο πέσος, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο νωρίτερα αυτό το μήνα, ενισχύοντας τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον επόμενο μήνα. Τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διχάστηκαν σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Τα ομόλογα από τη Βενεζουέλα και την κρατική πετρελαϊκή της εταιρεία σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση της JPMorgan ότι το χρέος θα εισέλθει ξανά στους δείκτες χρέους των αναδυόμενων αγορών που ακολουθούνται ευρέως μετά την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων στα τέλη του περασμένου έτους. Τα ομόλογα του Ισημερινού κέρδισαν καθώς οι έμποροι αφομοιώνουν τον προϋπολογισμό του προέδρου Daniel Noboa, ο οποίος στοχεύει σε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς η κυβέρνηση ελπίζει σε ένα πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες