To ζωηρό ενδιαφέρον για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) bitcoin ωθεί μερίδα επενδυτών να ανταλλάξουν τα μερίδια σε ETF που υποστηρίζονται από χρυσό, αν και οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι είναι απίθανο να αμφισβητήσουν μακροπρόθεσμα το χρυσό, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Τα ETF spot bitcoin θα μπορούσαν να προσφέρουν στους επενδυτές που θέλουν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό μια εναλλακτική αντί του χρυσού. Τα ETF παρακολουθούν έναν δείκτη, εμπορεύματα, ομόλογα ή ένα καλάθι περιουσιακών στοιχείων όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεικτών.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδικά η απόδοση του 2ετούς

Aπό τότε που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των  ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως στα ETF που παρακολουθούν την τιμή του μεγαλύτερου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου στον κόσμο η αγορά των ETF, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προετοιμάζεται για μεγαλύτερα κέρδη.

Η πρεμιέρα των ETF σε χρυσό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιούργησε έναν σημαντικό πυλώνα υποστήριξης στην αγορά. Αυξήθηκε η ζήτηση και οδήγησε σε έκρηξη τιμών τα επόμενα χρόνια.

«Προβλέπουμε ότι το bitcoin θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον χρυσό σε ορισμένα χαρτοφυλάκια επενδυτών. Μπορεί να χρησιμεύσει σε παρόμοιο ρόλο ως αντιστάθμιση έναντι της παγκόσμιας διαταραχής και της δυσλειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» εξηγεί ο Jason Benowitz, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην CI Roosevelt.

Από την έγκριση των ΗΠΑ στις 10 Ιανουαρίου, δύο από τα μεγαλύτερα νέα spot ETF bitcoin, το iShares Bitcoin Trust και το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, είχαν συγκεντρώσει 5,45 δισ. δολάρια και 4,13 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία αντίστοιχα στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG Lipper. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ETF που υποστηρίζεται από χρυσό, το SPDR Gold Trust της Νέας Υόρκης, σημείωσε εκροές 768,9 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο, ενώ το iShares Gold Trust είχε εκροές 284,6 εκατ. δολαρίων.

Η κρυπτογράφηση ωριμάζει

Το λανσάρισμα των νέων προϊόντων έρχεται σε αντίθεση με το ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 150% το 2023, ενώ ο χρυσός σημείωσε μετριοπαθή άνοδο της τάξης του 13%. «Συνολικά, η βιομηχανία κρυπτογράφησης ωριμάζει και… με περισσότερη ρυθμιστική έγκριση και ένα νέο νομιμοποιημένο προϊόν, είναι μια αυξανόμενη απειλή για παλαιότερους παραδείσους όπως ο χρυσός σε ορισμένες περιοχές» εκτιμά ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην MKS PAMP SA

Παρόλα αυτά, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές προειδοποιούν  επικαλούμενοι την αστάθεια του bitcoin. «Ο χρυσός αποτιμάται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ το bitcoin βρίσκεται στα σπάργανα» επισημαίνει ο Bryan Armour, αναλυτής του ETF στη Morningstar.

Ο χρυσός συνήθως θεωρείται ως ένα ασφαλές μέρος για να τοποθέτηση κεφαλαίων σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής αβεβαιότητας, όπως η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού.

«Δεδομένου ότι ο χρυσός δεν αποδίδει μερίσματα όπως πολλές μετοχές, είναι πιο χρήσιμος για τη διατήρηση του πλούτου παρά για τη δημιουργία πλούτου» επισημαίνει η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown. «Οι κερδοσκόποι του Bitcoin έχουν πολύ διαφορετικούς στόχους και φαίνονται πρόθυμοι να στοιχηματίσουν στις γρήγορες αυξήσεις των τιμών σε μια αναζήτηση καυτών αποδόσεων, οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένες» καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto