Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται από ηθικής άποψης για το αν οι εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είχαν πιέσει την εταιρεία παραγωγής σοκολάτας να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι [οι επενδυτές] νοιάζονται από ηθικής άποψης» δήλωσε ο Dirk Van de Put σε συνέντευξή του στους Financial Times, αλλά πρόσθεσε ότι «αν έχετε μια σημαντική ρωσική επιχείρηση, το πλήγμα για την εταιρεία θα ήταν τεράστιο και αυτό αποτελεί μια διαφορετική συζήτηση».

Η ρωσική επιχείρηση της Mondelez συνεισέφερε το 2,8% των παγκόσμιων εσόδων της το 2023, από 4% το 2022. «Δεν υπήρξε καμία απολύτως πίεση από τους μετόχους», δήλωσε ο Van de Put, προσθέτοντας ότι μια χούφτα funds στην Ευρώπη είχαν θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με την επιχείρηση, «αλλά δεν υπήρξε κανένα αίτημα για αποχώρηση από τη Ρωσία από κανέναν από τους επενδυτές μας».

Μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Mondelez είναι η Vanguard, η BlackRock και η Capital Group. Και οι τρεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Mondelez: Γιατί δεν φεύγει από τη Ρωσία

Προτεραιότητα

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα οικονομικά αποτελέσματα για τους επενδυτές και όχι στις ηθικές ανησυχίες, και τα έσοδα της Mondelez από τη Ρωσία πέφτουν πολύ κάτω από το όριο του 5% που θεωρείται σημείο αναφοράς για ουσιώδη ζητήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διαχείρισης.

Όπως και άλλες εταιρείες που συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, όπως η Nestlé και η Unilever, η Mondelez έχει δεχθεί επικρίσεις από καταναλωτές και ουκρανικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι οι δυτικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα χρηματοδοτούν την εισβολή και συμβάλλουν στους θανάτους των Ουκρανών.

Ο Van de Put υποστήριξε την απόφαση της εταιρείας του να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα, λέγοντας ότι όσοι αποχώρησαν άφησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε «φίλους» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτά ήταν πιθανό να αποφέρουν περισσότερα μετρητά στα πολεμικά ταμεία του Πούτιν από τους φόρους που πληρώνει η Mondelez στη χώρα, υποστήριξε.

«Αναρωτιέμαι τι συνέβη με τις εταιρείες που πουλήθηκαν, ποιος τις πήρε και τι κάνουν με τα μετρητά που παράγουν αυτές οι εταιρείες; Όλες πήγαν σε φίλους του Πούτιν», δήλωσε ο Van de Put, προσθέτοντας πως «Και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι τα μετρητά που παράγουν [που] πηγαίνουν στον πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερα από τους φόρους που θα πληρώναμε».

Εργαζόμενοι

Η Mondelez απασχολεί 2.700 άτομα στη Ρωσία σε τρία εργοστάσια και έμμεσα 10.000 αγρότες. Η ρωσική επιχείρηση λειτουργεί πλέον ως αυτόνομη μονάδα, δήλωσε ο Van de Put. Η εταιρεία πούλησε λιγότερα προϊόντα το 2023, πρόσθεσε, αλλά ήταν πιο κερδοφόρα λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων.

Τα σχόλιά του αντανακλούν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες που απευθύνονται σε καταναλωτές μιλούν για τις ρωσικές θυγατρικές τους. Μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, δεκάδες δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα λίγες κατάφεραν να αποχωρήσουν εντελώς.

Τώρα που η μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να λειτουργεί με μικρές πιθανότητες εξόδου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι αρχίζουν να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τους λόγους παραμονής τους στη Ρωσία, ιδίως αφότου οι ρωσικές θυγατρικές της Danone και της Carlsberg κατελήφθησαν από το Κρεμλίνο το περασμένο καλοκαίρι και τέθηκαν υπό «προσωρινή διαχείριση».

Οι άλλες εταιρείες

Τα σχόλια του Van de Put ήρθαν λίγο πριν οι FT αναφέρουν ότι ο γαλλικός γίγαντας τροφίμων Danone σχεδιάζει να πουλήσει τη ρωσική επιχείρησή του σε ένα μέλος της διοίκησης που έχει εγκατασταθεί από το Κρεμλίνο και συνδέεται με τον ανιψιό του ισχυρού άνδρα της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever Hein Schumacher δήλωσε σε μια εμπορική ενημέρωση στα τέλη του περασμένου έτους ότι τα μέτρα που είχε λάβει η εταιρεία για να “περιορίσει” τις ρωσικές δραστηριότητές της είχαν καταφέρει να μειώσουν την οικονομική συνεισφορά της στη Μόσχα.

Εκκλήσεις

«Καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν εκκλήσεις προς την εταιρεία μας να εγκαταλείψει τη χώρα και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε απλώς να εξετάζουμε τις επιλογές μας», δήλωσε. Η Unilever απασχολεί 3.000 άτομα στη Ρωσία και η επιχείρηση αντιπροσώπευε περίπου το 1% του κύκλου εργασιών του ομίλου το 2023.

Ο Van de Put δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τις δυτικές εταιρείες να φύγουν. “Προσπαθούμε να μην είμαστε συγκρουσιακοί ή να μην κάνουμε μεγαλόστομες δηλώσεις και απλά να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας”, είπε.

“Και στις δύο περιπτώσεις [της Danone και της Carlsberg], ανακοινώθηκε ότι πουλούσαν την επιχείρησή τους . ” είπε, προσθέτοντας πως “Αν φύγετε, θα τιμωρηθείτε. Αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή