Τα ιστορικά κέρδη της Nvidia στο χρηματιστήριο την Πέμπτη έκαναν τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της τιτάνας της Silicon Valley, Jensen Huang, ακόμα πλουσιότερο.

Όπως γράφει το Forbes, ο Huang, ο οποίος κατέχει περίπου το 3,5% των μετοχών της εταιρείας που συνίδρυσε το 1993, έγινε πλουσιότερος κατά 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, καθώς η μετοχή της Nvidia εκτοξεύτηκε κατά 15% μετά τα μεγάλα κέρδη.

Ο 61χρονος Huang ήταν μακράν ο μεγαλύτερος νικητής την Πέμπτη από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο στην κατάταξη του Forbes σε πραγματικό χρόνο για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, και έγινε ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος με περιουσία 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Nvidia: Ράλι της μετοχής μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η καθαρή θέση του Huang έχει απογειωθεί καθώς η μετοχή της Nvidia εκτοξεύτηκε στα ύψη εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Η περιουσία του την Πέμπτη ήταν 17 φορές υψηλότερη από ό,τι ήταν στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2019, όταν  ήταν μόλις 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι μέτοχοι της Nvidia, τα μακροχρόνια μέλη του διοικητικού συμβουλίου Tench Coxe και Mark Stevens , απολαμβάνουν επίσης αρκετά κέρδη την Πέμπτη, καθώς η καθαρή περιουσία του Coxe αυξήθηκε κατά 440 εκατομμύρια δολάρια στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και η περιουσία του Stevens αυξήθηκε κατά 235 εκατομμύρια δολάρια στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια .

Βλέπει τα 2 τρισ. δολ.

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia βλέπει πλέον τα 2 τρισ. δολ. , καθιστώντας την την τρίτη πιο πολύτιμη αμερικανική εταιρεία, μετά από Apple και Microsoft. Η αξία της Nvidia εκτινάχθηκε κατά περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, καταγράφοντας το μεγαλύτερο κέρδος μίας ημέρας στην ιστορία.

Η αποτίμηση της Nvidia έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 20.000% την τελευταία δεκαετία και περισσότερο από 500% μόλις τους τελευταίους 18 μήνες. Η Nvidia, η οποία σχεδιάζει τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) που τροφοδοτούν την τεχνολογία, όπως τα βιντεοπαιχνίδια και την AI, οδήγησε το πρόσφατο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη σε εκπληκτική αύξηση κερδών.

Η Nvidia ενέγραψε κέρδη 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο μήνα, περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερα από το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το EBITDA της Nvidia θα αυξηθεί σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό νούμερο λαμβάνοντας υπόψη ότι η Nvidia μόλις δήλωσε ότι αναμένει τα περιθώρια κέρδους του πρώτου τριμήνου να ξεπεράσουν το 75%.

…και ο χαμένος

Ο συνιδρυτής και πρώτος επικεφαλής τεχνολογίας της Nvidia ακολούθησε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο από τον Huang. Ο Curtis Priem εγκατέλειψε τη Nvidia πριν από δύο δεκαετίες και πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία μέχρι το 2006, όταν η μετοχή της Nvidia διαπραγματευόταν σε προσαρμοσμένο επίπεδο κάτω των 7 δολαρίων. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του τον Νοέμβριο ανερχόταν σε περίπου 30 εκατομμύρια, ενώ αν δεν είχε φύγει από την Nvidia τώρα θα μετρούσε περίπου 70 δισεκατομμύρια .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή