Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την αυστριακή αγορά δήλωσε ο όμιλος Pepco, λέγοντας ότι δεν αναμένει πλέον τις  κατάλληλες εκείνες αποδόσεις στη χώρα, που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ο εισηγμένος στη Βαρσοβία ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων Pepco, Poundland και Dealz, που είχε 4.832 καταστήματα στα τέλη Δεκεμβρίου, εισήλθε στην αγορά της Αυστρίας τον Σεπτέμβριο του 2021 και λειτουργεί 73 καταστήματα στη χώρα.

Λιανεμπόριο: Ποιες αλυσίδες επένδυσαν 40 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα [πίνακες]

Ένα success story

Τα πρώτα 14 καταστήματα Pepco άνοιξαν στην Πολωνία το 2004. Η Pepco επεκτάθηκε στην Τσεχία και τη Σλοβακία το 2013 και μεταξύ 2015 και 2017 άνοιξε καταστήματα στην Κροατία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Από το 2018 άνοιξαν καταστήματα στη Λετονία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ισπανία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Τον Οκτώβριο, η Pepco δήλωσε ότι θα επιβραδύνει το πρόγραμμα ανοίγματος καταστημάτων της για να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της κερδοφορίας, – αρχής γενομένης από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη μεγαλύτερη αγορά του.

Εξακολουθεί να σχεδιάζει να ανοίξει τουλάχιστον 400 νέα καταστήματα το 2023/24 και να επιταχύνει την επέκταση της Poundland, ενώ την προηγούμενη διετία, ο πολωνικός discounter εγκαινίασε τη λειτουργία σε 668 καταστήματα συνολικά.

Μια έξοδος και η στρατηγική ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η έξοδος από την Αυστρία θα βελτιώσει τις ταμειακές ροές και την υποκείμενη κερδοφορία του ομίλου για το 2024, γεγονός που θα του επιτρέψει να επικεντρωθεί σε άλλες αγορές όπου μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερες αποδόσεις.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Andy Bond δήδεν δίστασε να δηλώσει πως διακατέχεται από μια «συγκρατημένη ενθάρρυνση και αισιοδοξία» από τα πρόσφατα στοιχεία τρίτων που δείχνουν μια αναμενόμενη χαλάρωση ορισμένων πιέσεων στους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Παρόλη την απόφαση για αποεπένδυση από την αυστριακή αγορά, η υπάρχουσα αναπτυξιακή στρατηγική της στη Δυτική Ευρώπη ή τις δραστηριότητές της αλλού μένει ανεπηρέαστη.

«Συνεχίζουμε επίσης να αναμένουμε ανάκαμψη του μικτού περιθωρίου κέρδους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ήδη βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικές ενδείξεις», είχε δηλώσει πριν το τέλος του 2023 ο Bond για να συμπληρώσει πως «παρά τους πιθανούς εξωτερικούς παράγοντες όπως η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ολόκληρη τη βιομηχανία, η θετική τροχιά αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Όπως επισήμανε στο ESM Magazine η Sophie Mitchell, αναλύτρια λιανικής της GlobalData, «η Pepco ολοκλήρωσε τη χρήση 2022/23 με μια ακόμη σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη, καθώς το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές βοήθησε τη θέση της ως λιανοπωλητή αξίας. Αν και είδε ένα ελαφρώς πιο αδύναμο σύνολο αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου, όπου ο όμιλος ανέφερε αρνητικά like-for-likes τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια αναθεώρησε τις προσδοκίες του για τα EBITDA προς τα κάτω στα 750 εκατ. ευρώ, αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει αύξηση 2,6% σε σχέση με πέρυσι, με το τελικό μη ελεγμένο ποσό να καταλήγει στα 753 εκατ. ευρώ.

Η Poundland σημείωσε πιο σταθερές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας αύξηση των εσόδων κατά 5,6% για το σύνολο του έτους. Κατάφερε να συμβαδίσει με την ανταγωνίστρια B&M, η οποία παρουσίασε σημαντικά ισχυρότερες πωλήσεις στο 1ο τρίμηνο κατά 9,2%, αλλά οι θέσεις τους σχεδόν εξισώθηκαν μετά από ένα ελαφρώς ασθενέστερο 2ο τρίμηνο για την B&M.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]