Η S&P Global Ratings προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεών της για τις ΗΠΑ, επικαλούμενη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επέκταση στο τέλος του περασμένου έτους και μια αγορά εργασίας που φαίνεται πιο σταθερή από ό,τι πριν από ένα μήνα.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πλέον πραγματική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ κατά 2,4% φέτος, από προηγούμενη πρόβλεψη 1,5%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Federal Reserve: Επιφυλάξεις σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση

«Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η οικονομική επέκταση των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες μας καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023 και η οικονομική δραστηριότητα [στο τρέχον τρίμηνο] ήταν πιο θερμή από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P στις ΗΠΑ Satyam Panday.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει πιθανότατα να ψύχεται τους επόμενους μήνες «παρά την άνιση αποπληθωριστική διαδικασία μέχρι στιγμής», σύμφωνα με την έκθεση.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αλλά και άλλαξε τη δήλωση μετά την πρόσφατη συνεδρίαση για να υποδειχθεί πως δεν θα επέλθουν μειώσεις έως ότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς κρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις πολιτικής της Fed κατόρθωσαν να μειώσουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος στα μέσα του 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ήθελαν να δουν περισσότερα πριν αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική, ενώ δήλωσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έχουν τελειώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή