Μικτά συναισθήματα μοιράστηκαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια και εκφράζοντας τόσο αισιοδοξία όσο και επιφυλακτικότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Η συζήτηση έγινε καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όχι μόνο αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητο το βασικό τους επιτόκιο, αλλά και άλλαξαν τη δήλωση μετά τη συνεδρίαση για να υποδείξουν ότι δεν θα επέλθουν μειώσεις έως ότου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων κρίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί .

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν μια γενική αίσθηση αισιοδοξίας ότι οι κινήσεις πολιτικής της Fed κατόρθωσαν να μειώσουν τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος στα μέσα του 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ήθελαν να δουν περισσότερα πριν αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική, ενώ δήλωσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έχουν τελειώσει.

Federal Reserve: Στο στόχαστρο των οικονομολόγων για τη «σφικτή» πολιτική

Κορύφωση των επιτοκίων

«Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι το επιτόκιο πολιτικής ήταν πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», αναφέρουν τα πρακτικά. Όμως, «οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων έως ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».

Πριν από τη συνεδρίαση, μια σειρά από αναφορές έδειχναν ότι ο πληθωρισμός, αν και ήταν ακόμη υψηλός, επιστρέφει προς τον στόχο του 2% της Fed. Ενώ τα πρακτικά αξιολόγησαν τη «σταθερή πρόοδο» που σημειώθηκε, η επιτροπή θεώρησε μέρος αυτής της προόδου ως «ιδιοσυγκρασιακή» και πιθανώς λόγω παραγόντων που δεν θα διαρκέσουν.

Ως εκ τούτου, τα μέλη είπαν ότι θα «αξιολογήσουν προσεκτικά» τα εισερχόμενα δεδομένα για να κρίνουν πού οδεύει ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν τόσο ανοδικούς όσο και καθοδικούς κινδύνους και εξέφρασαν ανησυχίες για την ταχεία μείωση των επιτοκίων.

Πλήγμα στα νοικοκυριά

Οι αξιωματούχοι διατύπωσαν τη συνεχιζόμενη ανησυχία τους «ότι ο αυξημένος πληθωρισμός συνέχισε να βλάπτει τα νοικοκυριά, ειδικά εκείνα με περιορισμένα μέσα για να απορροφήσουν υψηλότερες τιμές», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ενώ τα στοιχεία έδειχναν σημαντική μείωση του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα αξιολογήσουν προσεκτικά τα εισερχόμενα στοιχεία για να κρίνουν εάν ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω στο 2%.

Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα θελήσει να κινηθεί η Fed λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρηθεί μια περιοριστική νομισματική πολιτική», ανέφερε η περίληψη. «Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημείωσαν τους κινδύνους της πολύ γρήγορης κίνησης για να χαλαρώσει η στάση της πολιτικής και τόνισαν τη σημασία της προσεκτικής αξιολόγησης των εισερχόμενων δεδομένων για να κρίνουμε εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά στο 2 τοις εκατό».

Ομόλογα

Μαζί με τη συζήτηση για τα επιτόκια, τα μέλη αναφέρθηκαν επίσης στις διακρατήσεις ομολόγων στον ισολογισμό της Fed. Από τον Ιούνιο του 2022, η κεντρική τράπεζα έχει επιτρέψει σε περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και τίτλους που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια να αποσυρθούν αντί να επανεπενδύει τα έσοδα ως συνήθως.

Τα πρακτικά έδειχναν ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα γίνει πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν επίσης στη συνάντηση του Ιανουαρίου ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια αργή προσέγγιση σε μια διαδικασία που ονομάζεται «ποσοτική σύσφιξη». Το σχετικό ερώτημα είναι πόσο υψηλά θα πρέπει να είναι τα αποθεματικά για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών. Η Fed χαρακτηρίζει το τρέχον επίπεδο ως «άφθονο».

«Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις για το άφθονο επίπεδο αποθεμάτων, η επιβράδυνση του ρυθμού απορροής θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση σε αυτό το επίπεδο αποθεματικών ή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει την απορροή του ισολογισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρουν τα πρακτικά. . «Επιπλέον, μερικοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η διαδικασία απορροής του ισολογισμού θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και αφού η Επιτροπή αρχίσει να μειώνει το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

Οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι η τρέχουσα πολιτική είναι περιοριστική, επομένως το μεγάλο ερώτημα στο μέλλον θα είναι πόσο θα πρέπει να χαλαρώσει τόσο για τη στήριξη της ανάπτυξης όσο και για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ευπάθειες

Το προσωπικό της Fed, εν τω μεταξύ, σημείωσε διάφορους κινδύνους, από «σημαντικές» ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών των εμπορικών ακινήτων, έως την πιθανότητα «η μείωση του πληθωρισμού να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο».

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να «επιβραδύνει τον ρυθμό της πραγματικής δραστηριότητας» περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή