Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου ανήλθε το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η ζήτηση σε αυτό τον τομέα της τραπεζικής πίστης, σύμφωνα με το CNBC. Ο συνολικός όγκος αιτήσεων υποχώρησε κατά 10,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Το μέσο επιτόκιο  για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων αυξήθηκε σε 7,06% από 6,87%.

ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο μηνών το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων

«Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινήθηκαν πάνω από το 7% την περασμένη εβδομάδα μετά την είδηση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο, μειώνοντας τις ελπίδες για βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων» εξηγεί ο Mike Fratantoni, επικεφαλής οικονομολόγος του MBA.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, και ήταν μόλις 0,1% υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Πριν από ένα χρόνο, το σταθερό επιτόκιο 30 ετών ήταν στο 6,62%. Ο όγκος των αναχρηματοδοτήσεων ήταν υψηλότερος από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ακόμη και με τα επιτόκια υψηλότερα φέτος, αλλά η άνοδος των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα έκανε ξεκάθαρα ότι μια αναχρηματοδότηση δεν άξιζε τον κόπο για τους περισσότερους δανειολήπτες.

Υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέα δάνεια

Οι αιτήσεις για υποθήκη για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 10% για την εβδομάδα και ήταν 13% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Με υψηλότερα επιτόκια, το μερίδιο αγοράς των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενων επιτοκίων (ARM) αυξήθηκε στο 7,4% των συνολικών αιτήσεων. Τα ARM προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια, αλλά θεωρούνται πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να προσαρμοστούν υψηλότερα μετά από μια καθορισμένη περίοδο.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν ακόμη υψηλότερα την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό της χονδρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού επιμένει ανοδικά και κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή