Ενώ προσφάτως ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση για το εάν θα διατεθεί το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ (27%) στην Τράπεζα Πειραιώς, το Reuters ανέφερε πριν από λίγο πως σύμφωνα με πηγή κοντά στην διαδικασία, το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του συνόλου του ποσοστού, 27%, κυριότητας του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Μαρτίου.

«Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές» για το placement, δήλωσε δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος.

Τράπεζα Πειραιώς: Η υψηλή κερδοφορία ανοίγει τον δρόμο για γενναία διανομή μερίσματος

Το μομέντουμ

Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας πρόσφατα στον ot.gr, σημείωναν ότι οι συνθήκες για τη διάθεση του 27% (το οποίο με σημερινές τιμές αποτιμάται στα 1,3 δισ.) των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι σήμερα ιδανικές.

Οπως εξηγούν, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, την τελική απόφαση για το ποσοστό που τελικά θα διατεθεί εκτιμάται πως θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.

Αισιόδοξα μηνύματα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε αναλυτές, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 και των προβλέψεων για την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου την περίοδο 2024 – 2026, σημείωσε χαρακτηριστικά πώς «όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε τους στόχους μας, έτσι και τώρα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σχέδιό μας».

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου εκτιμά ότι η ετήσια καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, ενώ θα επιστραφεί το 50% ως μέρισμα στους μετόχους από το 2025 έναντι 10% το 2023 και 25% το 2024.

Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η ενίσχυση της σχετικής ανταμοιβής σε αυτά τα επίπεδα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κεφαλαιακά μαξιλάρια, να διατηρεί τους δείκτες καθυστερήσεων σε υγιή επίπεδα και να επιτυγχάνει διατηρήσιμη και υψηλή κερδοφορία.

Τα καθαρά έσοδα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ να είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη από τις παραδοχές της τράπεζας, στο πλαίσιο της κατάρτισης του business plan, υπογράμμισε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν θα επηρεαστούν και θα ανέλθουν σε 1,9 δισ. ευρώ εφέτος και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.

Όπως εξήγησε σε αυτό το σενάριο η τράπεζα θα έχει οφέλη από το μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας μέσω των αγορών και της καταθετικής βάσης, αλλά και από τη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζει.

Επαναγορά δανείων

Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο η μεγέθυνση του ενεργητικού του ομίλου με μη οργανικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποκτήσει η τράπεζα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και πλέον εξυπηρετούνται ομαλά.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αύξησης των δεικτών καθυστερήσεων.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας, υποστήριξε ότι εξετάζονται σενάρια τόσο για πωλήσεις, όσο και για ενίσχυση της απόδοσής του μέσω αναπροσαρμογών στα ενοίκια.

Τέλος, η τράπεζα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προώθηση βιώσιμων δανείων, τα υπόλοιπα των οποίων σήμερα ανέρχονται σε 2,7%, αντιπροσωπεύοντας το 10% περίπου του χαρτοφυλακίου της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις