Δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων αναδείχθηκε η Ελλάδα και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου, συνεχίστηκε το αρνητικό σερί που κατέγραψε η χώρα μας τότο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 ήταν πρώτη.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα «έτρεξε» με ρυθμό 8,3% (από 8,9% τον Δεκέμβριο), πίσω από την Μάλτα που είχε ρυθμό της τάξης του 11% (από 10,2% τον Δεκέμβριο).

Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Ούτε λίγο ούτε πολύ, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

Ανατιμήσεις

Όπως προκύπτει, το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, καθότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, μειώνοντας το εισόδημά τους, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται με καθυστέρηση και θα εφαρμοστούν από 1η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 67,4% στο ελαιόλαδο, 14% στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά, 11,7% στο μεταλλικό νερό. Παράλληλα, καταγράφονται ανατιμήσεις 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 11,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 12,7% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

ΔΝΤ: Τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν υψηλότερο πληθωρισμό

Ο γενικός πληθωρισμός

Από εκεί και πέρα, επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% τον Ιανουάριο του 2024 από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023 και 7,3% τον Ιανουάριο του 2023 εδειξαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, από 2,9% τον Δεκέμβριο και 8,6% ένα χρόνο νωρίτερα. Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Ιανουάριο του 2024 από 3,4% τον Δεκέμβριο και 5,3% τον Ιανουάριο του 2023.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,1% τον Ιανουάριο του 2024, από 3,4% τον Δεκέμβριο και 10% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή