Πονοκέφαλος ξανά για τους οδηγούς οι τιμές των καυσίμων που έχουν πάρει την ανηφόρα.

Η μέση τιμή  πανελλαδικά σήμερα της βενζίνης είναι στο 1,90€ /λίτρο όταν πριν ένα μήνα ήταν στο 1,81€/λίτρο. Μία αύξηση δηλαδή 9 λεπτά μέσα σε ένα μήνα.

Βασικός λόγος της αύξησης των τιμών οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι τιμές του Μπρεντ από τα 77 δολάρια  πριν ένα μήνα έχουν φθάσει τα 83 δολάρια το βαρέλι Μια αύξηση της τάξεως του  +7,8%.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων κινείται πάνω από τα δύο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες βρίσκεται στα 2,111 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα, στα 2,045 ευρώ ανά λίτρο ενώ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλαδα η τιμή φλερτάρει με τα δύο ευρώ

Και τα χειρότερα ίσως να μην τα έχουμε δει καθώς πρόσφατη  έκθεση της Citi βλέπει το ότι πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει ξανά σε τριψήφιο νούμερο  και συγκεκριμένα τα 100$ το βαρέλι.

Οι γεωπολιτκές εξελίξεις

Το ράλι αποδίδεται στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις προσπάθειες του Oργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) να περιορίσει την παραγωγή. Ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο βαίνει μειούμενη, κυρίως λόγω της καθίζησης της ζήτησης από την αγορά της Κίνας, συγκρατώντας εν μέρει την άνοδο των τιμών. Επιφυλακτική στάση κρατάνε οι επενδυτές και στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο, κάτι που αποδυναμώνει τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, οδηγώντας σε αναδίπλωση τους επενδυτές, ενώ συνεχίζεται η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τέλος, οι αγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής καθώς στις αρχές Μαρτίου τα μέλη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ θα συναντηθούν για να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή του το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία