Πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να λυγίζει από την απροθυμία αρκετών αγοραστών να τοποθετηθούν πάνω από το επίπεδο των 1.420 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 1.413,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.434,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,89% στις 1.227,68 μονάδες.

Αφομοίωση των επιπέδων

Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το ΧΑ βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική φάση, προσπαθώντας να αφομοιώσει τα επίπεδα του, μετά από ένα ράλι ανόδου από τις 1.105 μονάδες του Οκτωβρίου.

Και όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, το προηγηθέν ράλι «χρειάζεται ανάσες» και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να «προκαλέσουν» τους νικητές στο να «περάσουν από το ταμείο».

Κατά τον ίδιο, η συνολική εικόνα της δευτερογενούς ελληνικής αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς το ελληνικό αξιόχρεο.

Οι διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως “βαρόμετρο” του επενδυτικού “κλίματος” της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας.

Πάντως, τη στιγμή που το bullish συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν «εκτός νυμφώνος», η υπερβολική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500 εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς.

Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, διεθνώς αλλά και στο ΧΑ, την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν “too far, too fast” ράλι του δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης χάνει 2,78%, με τις Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΤΕ, Autohellas, Quest, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Jumbo, χωρίς καμία να κινείται πάνω από το +1%, με την Aegean να μην έχει μεταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών