Αν μπορούσε να χαρακτηρίσει κάτι τη χρηματιστηριακή επικαιρότητα της Πέμπτης, αυτό θα ήταν η κατάρριψη ιστορικών ρεκόρ σε δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και στην Ιαπωνία: ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, οι αμερικανικοί S&P500 -Dow Jones, και ο ιαπωνικός Nikkei όλοι κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, με καταλύτη το ράλι της Nvidia, αλλά και μια σειρά στοιχείων που αμβλύνουν τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μάλιστα, ο ενθουσιασμός που προκαλεί η φρενίτιδα στον τεχνολογικό κλάδο, και δη στην τεχνητή νοημοσύνη, κατάφερε να επισκιάσει τις όποιες ανησυχίες προκάλεσε στους επενδυτές η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, το βράδυ της Τετάρτης. Οι Αμερικανοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την πορεία του πληθωρισμού, τονίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν για την αποκλιμάκωση των πιέσεων πριν προχωρήσουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η ανησυχία περιορίστηκε στην αγορά των ομολόγων και καταγράφηκε στην απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι τίτλοι είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση τους ενισχύθηκε μετά από την υποχώρηση που κατέγραψε την προηγούμενη μέρα πριν την δημοσιοποίηση των πρακτικών.

JP Morgan: Γιατί βλέπει νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές – Οι 5 καταλύτες

Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 και Dow Jones

Νέα ιστορικά επίπεδα κατέκτησε η Wall Street, μετά τις θεαματικές οικονομικές επιδόσεις που ανακοίνωσε η Nvidia, μεταφέροντας την ευφορία στον τεχνολογικό κλάδο αλλά και στο σύνολο της αγοράς.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.87 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,11%.  Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,96% στις 16.042 μονάδες, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 16.057,44 μονάδων. Ο  Dow Jones σημείωσε άνοδο 457 μονάδων, ή 1,18%, για να ξεπεράσει τις 39.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία και να κλείσει στις 39.069 μονάδες.

Οι μετοχές της Nvidia εκτινάχθηκαν περισσότερο από 16% σε ιστορικό υψηλό, αφού η εταιρεία τσιπ ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 265% σε ετήσια βάση. Η Nvidia, η οποία έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, προέβλεψε θετικές προοπτικές για το τρέχον τρίμηνο, λέγοντας ότι αναμένει έσοδα περίπου 24 δισ. δολαρίων, καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές της Wall Street

Στο ταμπλό σημαντικές επιδόσεις κατέγραψαν κι άλλα ηχηρά ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας. Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta και η Amazon κέρδισαν πάνω από 3,8% και 3,5% αντίστοιχα. Η Microsoft και η Netflix προχώρησαν περισσότερο από 2%.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια τέλεια θετική καταιγίδα του πλεονεκτήματος του πρωτοπόρου, σε συνδυασμό με μερίδιο αγοράς 80% και θετικές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη σε έναν τομέα που θα μπορούσε δυνητικά να μεταμορφώσει όχι μόνο τον τομέα της τεχνολογίας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας πολλών βιομηχανιών» εξηγεί στο CNBC ο Gerald B. Goldberg, διευθύνων σύμβουλος και της GYL Financial Synergies.

Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη έχει τροφοδοτήσει το εντυπωσιακό ράλι της Nvidia, μαζί με άλλα ονόματα της Μεγάλης Τεχνολογίας, κατά το τελευταίο έτος. Το εκρηκτικό τρίμηνο της chipmaker θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον χώρο που έχει ωφελήσει την ευρύτερη αγορά.

Οι μετοχές, όπως υποστηρίζει ο Φίλιπ Κόλμαρ της MRB Partner επωφελούνται από την αύξηση των κερδών και την ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα από ό,τι αναμενόταν. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν καθοδικα εάν η οικονομική ανάπτυξη τελικά τιμολογηθεί σε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων.

«Οι αμερικανικές μετοχές mega cap, ή η ομάδα «Magnificent 7», είναι αφρώδεις. Υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για κέρδη και πολύ υψηλές αποτιμήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απογοήτευσης» τονίζει. Σημείωσε ότι το ράλι της αγοράς που τροφοδοτείται από τη Nvidia εξακολουθεί να εγκυμονεί «εγγενή κίνδυνο» δεδομένης της κυκλικής φύσης των αποθεμάτων ημιαγωγών.

Ιστορικό ρεκόρ για τον Stoxx 600

Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε ο Stoxx 600 την Πέμπτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,9% στις 495,58 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κλεισίματος των 494,35 μονάδων που είχε καταγραφεί στις 5 Ιανουαρίου του 2022.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 1.730,45 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,47%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,29% στις 7.684,49 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανήλθε στις 7.911,6 μονάδες με κέρδη 1,27%

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρουσίασε κάποια βελτίωση τον Φεβρουάριο, με τη μεταποίηση να συρρικνώνεται και τις υπηρεσίες να επιστρέφουν σε αναπτυξιακή τροχιά .

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες δέχθηκαν ένα ισχυρό πουσάρισμα και από τα κέρδη στη Wall Street, με τον S&P 500 στην αρχή της συνεδρίασης να διαπραγματεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ήταν επίσης μια ημέρα ρεκόρ για τον ιαπωνικό Nikkei.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει αυξανόμενη προσοχή από τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ΗΠΑ χρεώνουν όλο και υψηλότερα, αφήνοντας τις αποτιμήσεις των παγκόσμιων εταιρειών που είναι εισηγμένες στην Ευρώπη να φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές», ανέφερε σε σημείωμά της η Lindsay James, στρατηγική επενδύτρια στην Quilter Investors.

Το ράλι

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές μετοχών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters από τις 9 έως τις 21 Φεβρουαρίου αναμένουν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 θα φθάσει τις 510 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 500. Αυτό θα σήμαινε αύξηση 3,7% από το κλείσιμο της Τρίτης στα 491,90 και κέρδη 6,5% για το 2024.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Euro Stoxx 50 των 50 μεγαλύτερων και πιο ρευστοποιήσιμων μετοχών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στις 4.800 μετοχές έως το τέλος του 2024, γεγονός που συνεπάγεται κέρδη 0,8% από το κλείσιμο της Τρίτης, σύμφωνα με το μέσο όρο της έρευνας.

Το 2023, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 12,7% και ο Euro Stoxx 50 πάνω από 19%, ενώ μέχρι στιγμής το 2024 έχουν προσθέσει αντίστοιχα 2,7% και 5,3%. Το ράλι επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους δύο τελευταίους μήνες του 2023, καθώς οι επενδυτές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην εκρηκτική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και στην κορύφωση των επιτοκίων, καθώς οι παγκόσμιες μετρήσεις του πληθωρισμού μειώθηκαν.

Αισιοδοξία στον Nikkei

Σε επίπεδα που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του ’90 έφτασε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να ξεπερνά τα ιστορικά υψηλά τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989, επισκιάζοντας τις εξελίξεις σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Με κινητήρια δύναμη τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού NVIDIA, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,19%, στις 39.098,68 μονάδες, συντρίβοντας το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό (38.957,44 μονάδες) καταγράφτηκε την 29η Δεκεμβρίου 1989.

Ο δείκτης, ο οποίος σημείωσε άλμα κατά 28% το 2023 —την καλύτερη επίδοση σε δέκα χρόνια—, συνεχίζει να ανεβαίνει με θεαματικό τρόπο από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς (+17,5%).

Οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πολλαπλοί, όπως σημειώνουν οι αναλυτές: οι επενδυτές αναμένουν πως η άνοδος θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που οδηγεί σε άνοδο τιμών και μισθών, σύμφωνα με αναλυτή του Nomura Research Institute, ενώ η αδυναμία του γεν προσελκύει ξένους επενδυτές και ταυτόχρονα φουσκώνει τα αποτελέσματα ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ακόμη, το ιαπωνικό χρηματιστήριο ωφελείται από τον μαρασμό των κινεζικών αγορών, με φόντο την κρίση των ακινήτων και τη δυσκολία της κινεζικής οικονομίας να ανακάμψει.

Οι αριθμοί που ζαλίζουν

Μετά το ράλι η κεφαλαιοποίηση της Nvidia «βλέπει» πλέον τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφού η ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε και πάλι τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street.

Ο τεχνολογικός κολοσσός είναι η τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία της Wall Street. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει άλμα σχεδόν 36% από την αρχή του έτους και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην  επέλαση των ταύρων στην ευρύτερη αγορά.

«Οι άνθρωποι που κέρδισαν τα περισσότερα χρήματα στον πυρετό του χρυσού στα μέσα του 1800 ήταν αυτοί που παρείχαν τα εργαλεία για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, όχι εκείνοι που κυνηγούσαν το πολύτιμο μέταλλο», σχολιάζει ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

«Η Nvidia παίζει ουσιαστικά τον ίδιο ρόλο σήμερα σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση».

Εάν η Nvidia φτάσει στο όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα επιτύχει το ορόσημο αυτό με τον ταχύτερο ρυθμό που έγινε ποτέ, προσθέτοντας 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μόλις εννέα περίπου μήνες.

Η αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ της Nvidia που χρησιμοποιούνται από εταιρείες που σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης τους βοήθησε την εταιρεία της Silicon Valley να προβλέψει μια τεράστια αύξηση 233% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 208%.

Η Nvidia, η οποία ελέγχει περίπου το 80% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών, ανέφερε άλμα εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο υπερτριπλάσια από πέρυσι σε 22,10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ισχυρή ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της από τεράστια κέντρα δεδομένων εν μέσω αναβάθμισης τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει την αύξηση των εσόδων της εδώ και τρία τρίμηνα.

Οι ανησυχίες

Οι αναλυτές, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι περιορισμοί στις πωλήσεις τσιπ από τις ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί να βλάψουν την αύξηση των εσόδων της. Οι πωλήσεις στην Κίνα ανήλθαν στο 9% περίπου των πωλήσεων της Nvidia το τέταρτο τρίμηνο, από 22% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται περίπου 29 φορές τις προσδοκίες κερδών της για τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον μέσο όρο του κλάδου 25,3, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Πριν από ένα χρόνο το πολλαπλάσιο της αποτίμησης ήταν στο 47.

Τη σκυτάλη του ράλι πήραν οι αναδυομένες αγορές

Το μεγαλύτερο ράλι για εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατέγραψαν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, καθώς η αισιοδοξία που πηγάζει από τα εξαιρετικά αποτελέσματα της  Nvidia έδωσε περισσότερη ώθηση σε εταιρείες που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των έξι μηνών, διέγραψε μάλιστα τις απώλειες από την αρχή του χρόνου. Τα κέρδη οδηγήθηκαν από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Ltd. η οποία επωφελείται από τη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη. Τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, εν τω μεταξύ, σημείωσαν πτώση, παρακολουθώντας την πρόοδο του δολαρίου.

«Η Ταϊβάν κινείται με την ιστορία της Nvidia και τη ζήτηση για τσιπς και ημιαγωγούς» εξηγεί στο Bloomberg ο Malcolm Dorson, επενδυτής στην Global X Management Company στη Νέα Υόρκη. «Η ισχύς του δολαρίου υπήρξε ιστορικά ο ισχυρότερος μοχλός για τις μετοχές των αναδυομένων αγορών και οι προβλέψεις του συναλλάγματος αρχίζουν να τιμολογούνται στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed και σε μια περίπλοκη εκλογική περίοδο».

Οι μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών ανακάμπτουν από το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς από το 2016, καθώς το σχέδιο τόνωσης σταθεροποιεί το κλίμα για τις κινεζικές μετοχές και η διάχυση από το ράλι τεχνολογίας των ΗΠΑ ενισχύει τις ασιατικές εταιρείες. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τους παρατεταμένους κινδύνους, όπως η σπείρα αποπληθωρισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μια ώθηση στα στοιχήματα για χαλάρωση της Fed και πολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν από ένα γεμάτο εκλογικό ημερολόγιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές