Ανοδικά κινήθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, αν και παρέμειναν σε καταθλιπτικά χαμηλά επίπεδα λόγω των ζοφερών προοπτικών για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Γερμανία: Στα πρόθυρα της ύφεσης η οικονομία – Αισιοδοξία από την ετήσια έκθεση

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ifo αυξήθηκε στο 84,1 τον Φεβρουάριο από 83,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια μικρή πρόοδο στο 84.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση νωρίτερα την Παρασκευή επιβεβαίωσε ότι η γερμανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, παρασυρόμενη από την μείωση των επενδύσεων που έθεσε τη χώρα σε πορεία προς την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε πιάσει πάτο», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για μια σταθεροποίηση σε χαμηλό επίπεδο».

Αδυναμία

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την παρατεταμένη αδυναμία της Γερμανίας – μια επίδοση που γίνεται όλο και πιο ανησυχητική για τους πολιτικούς στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2024 σε μόλις 0,2%, μετά από συρρίκνωση 0,3% για το σύνολο του 2023.

Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία υποφέρει από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια, την απώλεια των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι διαφωνίες εντός του τρικομματικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και μια δικαστική απόφαση που διαταράσσει τα σχέδια δαπανών του έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα.

Η μεταποίηση, στην οποία η Γερμανία στηρίζεται περισσότερο από πολλές άλλες χώρες για την ανάπτυξή της, βρίσκεται σε μακρά ύφεση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη έδειξε ότι η υποχώρηση βαθαίνει απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατακόρυφα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Πραγματικά βλέπουμε μια περαιτέρω πτώση της μεταποίησης και της παραγωγής», δήλωσε ο Fuest. «Οι εταιρείες μας λένε ότι οι παραγγελίες μειώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην παραγωγή επενδυτικών αγαθών. Πρόκειται πραγματικά για τις εγχώριες αγορές.»

Θα βυθιστεί σε ύφεση;

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί και πάλι το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που θα έριχνε τη χώρα σε ύφεση. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να ακολουθήσει στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

Αυτό είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Γερμανίας, οι οποίες θολώνουν από τις ανησυχίες για την υπερβολική γραφειοκρατία, τη γρήγορη γήρανση του εργατικού δυναμικού και την έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και κρίσιμες τεχνολογίες.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας σε ένα εντελώς αλλαγμένο περιβάλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες από τις ομόλογες τράπεζες που αναμένονται τους επόμενους μήνες μπορεί να φέρουν κάποια ανακούφιση. Οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων και η επιβράδυνση του πληθωρισμού θεωρείται εν τω μεταξύ ότι τροφοδοτούν την ιδιωτική κατανάλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή