
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το τρέχον τρίμηνο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της σχεδιάζουν να αποφασίσουν στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα επεκτείνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των περιορισμών μετά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και την άνοδο της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιμείνει.
Μάλιστα, αρκετοί εκπρόσωποι του πετρελαϊκού καρτέλ σχολιάζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι θα δοθεί παράταση στις μειωμένες ποσοστώσεις, την οποία το Ριάντ είπε ότι είναι διαχειρίσιμη.
ΟΠΕΚ: Το καρτέλ χάνει τον έλεγχο του πετρελαίου
«Θα πρέπει να επεκτείνουν τις περικοπές τους», είπε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κρατήσει αυτό το πετρέλαιο εκτός αγοράς».
Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η διόγκωση των προμηθειών από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς αντιστάθμισε τόσο τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ όσο και τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές αργού.

Οι κεντρικές τράπεζες
Οι χαμηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε μεγάλες καταναλωτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες που είναι επιφυλακτικές για τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά τέτοια επίπεδα είναι χαμηλά για αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+. Το Ριάντ χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι, καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια σε έναν οικονομικό μετασχηματισμό που καλύπτει φουτουριστικές πόλεις και αθλητικά τουρνουά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ο εταίρος της στη συμμαχία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει επίσης αυξημένα έσοδα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πλεονασματικές και η υπερχείλιση θα επεκταθεί σημαντικά εάν το μπλοκ των 22 χωρών του ΟΠΕΚ+ αποκαταστήσει την παραγωγή, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο Παρίσι σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 103 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται απότομα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της ζήτησης για δύο δεκαετίες, έχει διολισθήσει σε αποπληθωρισμό και αντιμετωπίζει μια μυριάδα οικονομικών προκλήσεων στους τομείς της ιδιοκτησίας και των σκιωδών τραπεζών.
«Δεν έχουν άλλη επιλογή»
Δεκατέσσερις από τους 17 traders και αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, προέβλεψαν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στα όρια του, ενώ οι άλλοι τρεις προέβλεψαν ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε στο Bloomberg τον Δεκέμβριο ότι τα μέτρα μπορούν «απολύτως» να παραταθούν.
«Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates Ltd.
Άλλοι αναλυτές βλέπουν μικρότερη πίεση στους παραγωγούς, καθώς οι διαφορές τιμών για τα φυσικά φορτία αργού ενισχύονται και τα εύρωστα ταξίδια στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους υποδηλώνουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Εκτός από την επέκταση των περιορισμών, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει την εφαρμογή τους μετά από μια αργή έναρξη τον Ιανουάριο.
Ενώ το Κουβέιτ και η Αλγερία εφάρμοσαν αμέσως τις συμφωνηθείσες μειώσεις τους, το Ιράκ και το Καζακστάν παρέμειναν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις ποσοστώσεις τους. Οι δύο χώρες έχουν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει προγραμματίσει επίσημη συνάντηση για να εξετάσει την παράταση, την οποία οι κυβερνήσεις-μέλη πιθανότατα θα ανακοίνωναν σε ξεχωριστές δηλώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η επόμενη υπουργική διάσκεψη της ομάδας έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου στην έδρα της στη Βιέννη.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό