«Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αναβάλει τα σχέδια αύξησης της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως εκτίμηση ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο μειώνεται», δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ.

«Πρώτα από όλα θέλω να είμαι σαφής ότι δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση της Σαουδικής Αραβίας… αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί ως άποψη ότι η ζήτηση μειώνεται», δήλωσε ο Χάιθαμ Αλ Γκάις στο Reuters από το Ντουμπάι, στο περιθώριο του World Governments Summit.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να μειώσει τον στόχο της για μέγιστη παρατεταμένη παραγωγική ικανότητα στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), δηλαδή 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που ανακοινώθηκε το 2020 και αναμένεται να επιτευχθεί το 2027.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η αιφνιδιαστική ανατροπή από το βασίλειο του σχεδίου αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας βρισκόταν σε φάση τουλάχιστον έξι μηνών και βασίστηκε σε εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας δε μεταφράστηκε σε χρήμα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ετήσια προοπτική του που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Το World Oil Outlook αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2045, περίπου 6 εκατομμύρια bpd υψηλότερα από την έκθεση του προηγούμενου έτους, με την ανάπτυξη αυτή να τροφοδοτείται πρωτίστως από την Κίνα, την Ινδία, άλλα ασιατικά κράτη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

«Παραμένουμε σε αυτό που δημοσιεύτηκε στην τελευταία μας προοπτική, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ισχυρή [η ζήτηση]», δήλωσε ο Αλ Γκάις.

Εξοδος της Αγκόλας

Ο Αλ Γκάις είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την έξοδο της Αγκόλας από τον ΟΠΕΚ, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος αποχωρεί από τον οργανισμό για δικούς του λόγους», είπε.

Πάντως είχαμε μέλη που θέλουν να φύγουν και χώρες που θέλουν να ενταχθούν και είχαμε κάποιες χώρες που φεύγουν και επανέρχονται, οπότε δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό».

Η Αγκόλα δήλωσε στις 21 Δεκεμβρίου ότι θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, μια απόφαση που οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου εκείνη την περίοδο, ενώ ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η εξέλιξη αυτή έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ενότητα τόσο του ΟΠΕΚ όσο και της ευρύτερης συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Ο Αλ Γκάις ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι ευπρόσδεκτη να επανενταχθεί εάν το αποφασίσει στο μέλλον.

Η φύση των περικοπών στην παραγωγή που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ+ (συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία), είναι εθελοντική αντανάκλαση της ευελιξίας του ομίλου, πρόσθεσε ο Αλ Γκάις.

«Προς το παρόν είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος», είπε.

«Μια εθελοντική περικοπή είναι μια κυρίαρχη απόφαση μιας χώρας να προσαρμόσει την παραγωγή της. Δείχνει την εγγενή ευελιξία στην προσέγγισή μας και ότι έχουμε πολλά μέσα και τρόπους να φροντίσουμε για τη σταθερότητα της αγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities