Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το τρέχον τρίμηνο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της σχεδιάζουν να αποφασίσουν στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα επεκτείνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των περιορισμών μετά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και την άνοδο της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιμείνει.

Μάλιστα, αρκετοί εκπρόσωποι του πετρελαϊκού καρτέλ σχολιάζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι θα δοθεί παράταση στις μειωμένες ποσοστώσεις, την οποία το Ριάντ είπε ότι είναι διαχειρίσιμη.

ΟΠΕΚ: Το καρτέλ χάνει τον έλεγχο του πετρελαίου

«Θα πρέπει να επεκτείνουν τις περικοπές τους», είπε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κρατήσει αυτό το πετρέλαιο εκτός αγοράς».

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η διόγκωση των προμηθειών από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς αντιστάθμισε τόσο τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ όσο και τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές αργού.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι χαμηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε μεγάλες καταναλωτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες που είναι επιφυλακτικές για τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά τέτοια επίπεδα είναι χαμηλά για αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+. Το Ριάντ χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι, καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια σε έναν οικονομικό μετασχηματισμό που καλύπτει φουτουριστικές πόλεις και αθλητικά τουρνουά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ο εταίρος της στη συμμαχία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει επίσης αυξημένα έσοδα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πλεονασματικές και η υπερχείλιση θα επεκταθεί σημαντικά εάν το μπλοκ των 22 χωρών του ΟΠΕΚ+ αποκαταστήσει την παραγωγή, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο Παρίσι σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 103 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται απότομα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της ζήτησης για δύο δεκαετίες, έχει διολισθήσει σε αποπληθωρισμό και αντιμετωπίζει μια μυριάδα οικονομικών προκλήσεων στους τομείς της ιδιοκτησίας και των σκιωδών τραπεζών.

«Δεν έχουν άλλη επιλογή»

Δεκατέσσερις από τους 17 traders και αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, προέβλεψαν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στα όρια του, ενώ οι άλλοι τρεις προέβλεψαν ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε στο Bloomberg τον Δεκέμβριο ότι τα μέτρα μπορούν «απολύτως» να παραταθούν.

«Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates Ltd.

Άλλοι αναλυτές βλέπουν μικρότερη πίεση στους παραγωγούς, καθώς οι διαφορές τιμών για τα φυσικά φορτία αργού ενισχύονται και τα εύρωστα ταξίδια στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους υποδηλώνουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Εκτός από την επέκταση των περιορισμών, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει την εφαρμογή τους μετά από μια αργή έναρξη τον Ιανουάριο.

Ενώ το Κουβέιτ και η Αλγερία εφάρμοσαν αμέσως τις συμφωνηθείσες μειώσεις τους, το Ιράκ και το Καζακστάν παρέμειναν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις ποσοστώσεις τους. Οι δύο χώρες έχουν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει προγραμματίσει επίσημη συνάντηση για να εξετάσει την παράταση, την οποία οι κυβερνήσεις-μέλη πιθανότατα θα ανακοίνωναν σε ξεχωριστές δηλώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η επόμενη υπουργική διάσκεψη της ομάδας έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου στην έδρα της στη Βιέννη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια