Ακόμη ένα –τυπικό- βήμα έκανε η Avramar προκειμένου οι πιστώτριες τράπεζες να ξεκλειδώσουν την πολυσυζητημένη έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.

Avramar: Το άδηλο μέλλον και τα 3 σενάρια

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η εταιρεία προχώρησε στη μετατροπή μετατρέψιμων ονομαστικών ομολογιών σε κοινές ονομαστικές μετοχές έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος σύστασης ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της, βάσει των ιδιαίτερα απαιτητικών όρων που έχει θέσει η πλευρά των πιστωτών για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να εκταμιευτούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται «με την από 29.1.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας διαπιστώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €98.101.247,47 με έκδοση 316.455.637 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ εκάστης, λόγω της μετατροπής μετατρέψιμων ονομαστικών ομολογιών σε κοινές ονομαστικές μετοχές. Συνεπεία των παραπάνω το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των €230.532.103,26 διαιρούμενο σε 743.651.946 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ευρώ €0,31 η κάθε μία.»

Η νέα χρηματοδότηση, όταν και εφόσον εκταμιευτεί, θα σημάνει την έναρξη των διαδικασιών πώλησης της ελληνικής δραστηριότητας της Avramar. Ήδη η Deloitte, ως σύμβουλος των τραπεζών, είναι πανέτοιμη προς τούτο, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο μένει να φανεί εάν τα δύο ξένα funds από Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία κατά πληροφορίες έχουν επιδείξει άτυπο ενδιαφέρον για την εταιρεία, θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Επίσης μένει να φανεί και το εάν η εταιρεία με μετόχους το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολ. και το αμερικανικό fund Amerra Capital, εξαγοραστεί εν συνόλω ή κοπεί σε «κομμάτια», καθώς και το ύψος του «κουρέματος» που θα απαιτηθεί από τους εν δυνάμει αγοραστές.

Δυσμενής θέση

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, με τα 20 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδότησης να εκτιμάται ότι μπορούν να την καλύψουν για το επόμενο δίμηνο.

Ο ελληνικός όμιλος έχει δάνεια προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ύψους 340 εκατ. ευρώ τα οποία από το καλοκαίρι του 2023 έχουν περάσει στις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις με την εταιρεία το 2023 να μην καταβάλει για κεφάλαιο και τόκους 29 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, «η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου» επισημαίνει ο Ορκωτός Ελεγκτής της Avramar Ιχθυοαλλιέργειας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για την οικονομική χρήση του 2022.

Την ίδια ώρα που τα περιθώρια για την επιβίωση της Avramar, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της εγχώριας παραγωγής προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας έχοντας ενσωματώσει Σελόντα, Νηρέα, Περσέα και Ανδρομέδα, στενεύουν επικίνδυνα, τα τουρκικά ψάρια έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις