Στο μηδενισμό της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών ομίλων έως και το ερχόμενο φθινόπωρο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει με την Τράπεζα Πειραιώς και τη διάθεση του συνόλου των μετοχών (ποσοστό 27%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για να ακολουθήσει από τον Ιούνιο η πώληση του 18% της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως λένε τραπεζικές πηγές, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπει ένα οριστικό τέλος στην εμπλοκή του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σηματοδοτώντας την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Χατζηδάκης: Οι τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς στις αγορές, αλλά και η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από το εξωτερικό για ελληνικά assets, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ρευστοποίηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους των πακέτων μετοχών του ΤΧΣ.

Οι κινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank κατέστη η πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, με την επαναγορά της συμμετοχής του Δημοσίου (1,8%) τον Οκτώβριο του 2023.

Ακολούθησε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου η Alpha Bank, μετά τη συμφωνία της με τη UniCredit, που απέκτησε το 9% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το ΤΧΣ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ολοκληρώθηκε η διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας μέσω placement, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων και ποιοτικών funds.

Σειρά παίρνει στις αρχές Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς, με το ΤΧΣ να διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των μετοχών του στο συστημικό όμιλο (27%).

Σημειώνεται ότι η εναλλακτική αφορά τη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20% – 22% και την πώληση του υπολοίπου 5% – 7% σε δεύτερο χρόνο, ώστε να αυξηθεί το συνολικό τίμημα για το κράτος.

Κλείδωσε η απόφαση

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει η οριστική αποχώρηση του Δημοσίου από την Πειραιώς σε μία δόση.

«Τι νόημα έχει για μερικά εκατ. ευρώ να αναμένει η κυβέρνηση μερικούς μήνες και να μην τελειώνει σήμερα και στα σίγουρα τη δουλειά;», αναρωτιέται αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή και μέχρι τις αμερικανικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, υπάρχει ένα ευρύ παράθυρο ευκαιρίας για να σηματοδοτήσει και το τυπικό τέλος της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, με την πλήρη επιστροφή του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα».

Συμπληρώνει δε ότι με τον τρόπο αυτό και οι τέσσερις μεγάλοι στου κλάδου θα κινούνται στην ίδια ταχύτητα.

«Δεν μπορεί δύο τράπεζες να έχουν ιδιωτικοποιηθεί και στις άλλες δύο ακόμη το δημόσιο να κατέχει ποσοστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εταιρική τους διακυβέρνηση και την ελκυστικότητά τους ως επενδυτικές επιλογές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση της Εθνικής

Με αυτά τα δεδομένα μετά την πώληση του 27% της Πειραιώς θα ακολουθήσει η ταχεία πώληση του 18% της Εθνικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της δεύτερης το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε άλλη πώληση μετοχών έως και το τέλος Μαΐου. Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο θα ανοίξει ο δρόμος για την αποχώρηση του κράτους από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ήθελε ένα μέρος αυτών των μετοχών, έως και 8%, να επαναγοραστεί, ως μέτρο επιβράβευσης των μετόχων της. Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση υπόκειται στην έγκριση του επόπτη.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ακόμη κι αν επιλεγεί η οδός της πλήρους διάθεσης της συμμετοχής του δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές, το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία.

Κι αυτό διότι η τράπεζα, όπως και οι λοιποί συστημικοί όμιλοι, είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά κέρδη την επόμενη τριετία.

Μία γεύση των προοπτικών τους πήρε η αγορά μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023 και του επιχειρησιακού σχεδίου της περιόδου 2024 – 2026 από την Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσουν στις 7 Μαρτίου οι Eurobank και Alpha Bank και στις 12 Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές