Ύποπτα παιχνίδια σε διαγωνισμούς αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που διενεργεί η Ειδική Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ έχει εντοπίσει η διοίκηση του Ταμείου.

Πρόκειται για διαγωνισμούς που αφορούν στην αναβάθμιση νοσοκομείων της χώρας ύψους 9 εκατ. ευρώ αλλά και στο «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης» ύψους 55 εκατ. ευρώ.

OT FORUM – Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ): Έργα 3,5 δισ. ευρώ παραδοτέα μέχρι τέλος του 2025

Οι λευκοί φάκελοι προσφορών

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ το PPF έχει διαπιστώσει 10 περιπτώσεις σε διαγωνισμούς σύμφωνα με τις οποίες συμμετέχοντες τεχνικές εταιρείες καταθέτουν λευκούς ή ελλιπείς φακέλους προσφορών.

Όπως αναφέρουν πηγές, από τις υποθέσεις αυτές υπάρχουν ενδείξεις απόπειρας να στηθούν διαγωνισμοί. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους συγκεκριμένους που καταθέτουν φακέλους χωρίς δικαιολογητικά αλλά για παράδειγμα με υψηλές εκπτώσεις να παίζουν το ρόλο «λαγού» ώστε να ευννοηθεί ο διαγωνιζόμενος με τη δεύτερη υψηλότερη έκπτωση. Λένε στον ΟΤ πηγές πως δεν αποκλείεται να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ συμμετεχόντων.

Κραυγαλέα περίπτωση, λένε οι ίδιες πληροφορίες, αποτελεί και αυτή κατά την οποία σε διαγωνισμό για καθαρισμό δασικής έκτασης στους πέντε συμμετέχοντες οι τέσσερις υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής αλλά χωρίς κανένα δικαιοληγητικό.

Οι διαγωνισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ οι περιπτώσεις αυτές σημειώθηκαν σε έξι διαγωνισμούς του PPF. Αυτοί αφορούν σε αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις σε νοσοκομεία της Αττικής, της Μακεδονίας, της Εύβοιας και νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως επίσης και σε διαγωνισμούς στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης.

Ο κ. Πάνος Σταμπουλίδης

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πάνος Σταμπουλίδης απευθύνει μέσα από τον ΟΤ αυστηρή προειδοποίηση στις τεχνικές εταιρείες που υποβάλλουν σκόπιμα ελλιπείς φακέλους στους διαγωνισμούς που διενεργεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Και μάλιστα προαναγγέλλει την παραπομπή των εταιρειών αυτών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Από εδώ και στο εξής οι προφορές με λευκούς φακέλους θα παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα εξετάζει εάν οι ενέργειες αυτές αποτελούν στρέβλωση των διαγωνιστικών διαδικασιών λειτουργώντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο ίδιος καταγγέλλει και απόπειρες καθυστέρησης των διαγωνισμών: «Η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι εθνική αποστολή. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καθυστερεί αυτές τις εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών και της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και οδηγούν σε αναβάθμιση των υποδομών της χώρας προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος», καταλήγει με τη δήλωση του στον ΟΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία