Στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα του πλανήτη, την Ινδία, βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα αποστολή 70 στελεχών από ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς της αγοράς υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη και το Μπαγκαλόρ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν μέσα από 500 B2B συναντήσεις να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασιών με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και να εντοπίσουν από κοινού επενδυτικές ευκαιρίες.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Στο επίκεντρο της ελληνικής αποστολής βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ με τον CEO κ. Δημήτρη Πολίτη να κουβαλά… στις αποσκευές του 12 assets του ελληνικού δημοσίου έτοιμα και ώριμα προς επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο επικεφαλής του Ταμείου θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της αγοράς της Ινδίας τις επενδυτικές ευκαιρίες σε λιμάνια, επιχειρηματικά και τουριστικά ακίνητα.

Περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και να αποτελέσουν παράλληλα την πύλη εισόδου των επενδυτών της Ινδίας στην Ευρώπη.

Τα λιμάνια

Πηγές αναφέρουν ότι στα 12 assets που θα παρουσιάσει ο κ. Πολίτης είναι τρία λιμάνια:

1. Το λιμάνι του Λαυρίου

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει, όπως αναφέρουν πηγές, να προχωρήσει ίσως και τον Μάρτιο σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Το λιμάνι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αττικής 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Σκοπός του Ταμείου είναι η τουριστική κυρίως αξιοποίηση του εξυπηρετώντας κρουαζιερόπλοια αλλά και για τη μεταφορά φορτίων εμπορευμάτων. Διαθέτει μαρίνα 180 θέσεων για σκάφη αναψυχής με δυνατότητα αύξησης τους κατά 20%.

Οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη υποδομή αναμένεται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του αλλά και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

2. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Παρουσίαση θα γίνει και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ως γνωστόν η κυβέρνηση πάγωσε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που είχε εκκινήσει και σχεδόν ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρ’ όλα αυτά, ο CEO του Ταμείου αναμένεται να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες και κυρίως να τονίσει το project ύψους 24 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκβάθυνση της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα και τη διασύνδεση του εμπορικού τμήματος του με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στην Αλεξανδρούπολη. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το λιμάνι βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωστρατηγική θέση. Γεωγραφικά γειτονεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ενώ αποτελεί την απόληξη του Pan-European Corridor IX, του διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων, που ξεκινά από το Ελσίνκι και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης συνδέεται με την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Θεσσαλονίκη.

3. Το Λιμάνι της Πάτρας

Ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας είναι το επόμενο λιμάνι που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Χωρίς να έχει προσδιοριστεί χρονικά η εκκίνηση του διαγωνισμού το Ταμείο επιδιώκει την προσέλκυση επενδυτών.

Είναι κυρίως εμπορικό λιμάνι, εξυπηρετεί επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια ενώ διαθέτει υποδομές και για υδροπλάνα αλλά και μικρή μαρίνα.

Στα ατού του είναι η γραμμή ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.

4. Μαρίνα Καλαμαριάς

Στην προσπάθεια να επανεκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού) στη Θεσσαλονίκη, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει να κεντρίσει το ενδιαφέρον Ινδών Επενδυτών.

Από τη χερσαία έκταση της υποδομής εμβαδού 76.210 τ.μ. πάνω από τα 14.000 τ.μ. είναι αξιοποιήσιμα για την ανάπτυξη real estate όπως με ξενοδοχείο, εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ.

Το επιχειρηματικό πάρκο στο δήμο Φυλής

Το λιμάνι του Λαυρίου από τα 12 περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου είναι το ένα μεγάλο asset που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει άμεσα.

Ο κ. Πολίτης όμως θα δώσει έμφαση και σε άλλα δύο περιουσιακά στοιχεία επιδιώκοντας την προσέλκυση επενδυτών.

Το ένα είναι η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στον δήμο Φυλής για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων από την περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα.

Το έργο αφορά:

  • στην ανάπτυξη ενός «πράσινου» Επιχειρηματικού Πάρκου του ν.4982/2022 σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής και
  • στην παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21εκ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς τις εγκαταστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα /

Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Πάρκο της Φυλής.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 320εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων.

Επιπλέον εκτιμάται μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1δις ευρώ από την υλοποίηση του έργου.

Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου προβλέπεται να υλοποιηθεί ως σύμβαση παραχώρησης που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του δήμου Φυλής, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών ωρίμανσης.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν ο διαγωνισμός να βγει τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο.

Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου

Εντός του 2024 το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει και τον διαγωνισμό για την παραχώρηση πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη του ακινήτου έκτασης 672 στρεμμάτων και στη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου εθνικής εμβέλειας, το οποίο θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η εγγύτητα του ακινήτου με τον λιμένα Θεσσαλονίκης, την Εγνατία οδό και την παρακείμενη σιδηροδρομική υποδομή, καθώς και η γειτνίασή του με τα βαλκάνια, του προσδίδουν σημαντικά γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και τις προβλεπόμενες χρήσεις.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Τα τουριστικά ακίνητα

Τέλος, στους Ινδούς επενδυτές θα γίνει πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς αξιοποίησης έξι τουριστικών ακινήτων.

Πρόκειται για την έκταση 112.400 τ.μ. στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, τις εγκαταστάσεις σκι στη Βασιλίτσα στη Δ. Μακεδονία, τις εγκαταστάσεις θερμικών πηγών της Υπάτης στη Φθιώτιδα, το κάμπινγκ έκτασης 173.310 τ.μ. στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης και η παραθαλάσσια έκταση 133.032 τ.μ. Ποσείδι στη Χαλκιδική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα