Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί αλλά και εργασίες καθαρισμού δασών άνω των 310,5 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.

Ινδία: Προσκλητήριο ΤΑΙΠΕΔ για επενδύσεις σε 12 assets του ελληνικού δημοσίου

Πρόκειται για το πρόγραμμα προστασίας δασών – Antinero III, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για την υλοποίηση του έχει υπογραφεί από τις 12 Δεκεμβρίου του 2023 σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος ενόψει της θερινής περιόδου είναι η αντιπυρική προστασία δασικών οικοσυστημάτων της χώρας για την περίοδο 2024 – 2025.

Το Antinerro III

Η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ είχε τρέξει και τα δύο προηγούμενα προγράμματα Antinero I και ΙΙ.

Το Antinero III αφορά σε δράσεις πυροπροστασίας και περιλαμβάνει για το 2024 τα εξής:

  •          Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Μικτής Αντιπυρικής Ζώνης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Ολυμπίας, το οποίο αφορά σε έκταση επεμβάσεων 806,85 στρεμμάτων.

Σκοπός είναι η πιλοτική υλοποίηση ενός μικτού συστήματος που αποτελείται από μία κεντρική αντιπυρική αποψιλωμένη ζώνη (γυμνή), εκατέρωθεν της οποίας δημιουργούνται αρχικά ζώνες αραιώσεων, κλαδεύσεων και καθαρισμού υπορόφου (χαμηλής βλάστησης) με φύτευση πλατύφυλλων βραδύκαυστων δένδρων και τέλος στις εξωτερικές παριές, ζώνες καθαρισμών του υπορόφου. Η περιοχή επέμβασης χωροθετείται στο όρος Λαπίθας, ο δε προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1,58 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του υπουργείου και του αναδόχου στις 29 Ιανουαρίου 2024.

Η προβλεπόμενη περίοδος ολοκλήρωσης των εργασιών είναι τέσσερις μήνες, μετά το τέλος της οποίας ακολουθεί περίοδος συντήρησης.

  •          Ειδικές δασοτεχνικές εργασίες (καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση και βελτίωση δασικών οδών, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών) σε περιοχή αρμοδιότητας 73 Δασικών Υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 99,51 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, στοχεύει στην προστασία ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων ανά την επικράτεια με εργασίες που προστατεύουν από την εξάπλωση της πυρκαγιάς, μέσω της αφαίρεσης καύσιμης ύλης διατηρώντας οποιοδήποτε συμβάν σε έρπουσα κατάσταση και εξασφαλίζοντας διόδους πυρόσβεσης.

Οι περιοχές παρέμβασης χωροθετούνται σε δάση και δασικές περιοχές αρμοδιότητας 64 συνολικά Δασικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνονται καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων επιφάνειας 167.382,10 στρ., συντήρηση και βελτίωση δασικού δικτύου μήκους 20.905,27 χλμ. και συντηρήσεις αντιπυρικών ζωνών επιφάνειας 18.301,35 στρ, σε όλη την επικράτεια.

Οι προβλεπόμενες εργασίες προγραμματίζεται να υλοποιηθούν μέσω 33 συμβάσεων με αναδόχους, μετά τη διενέργεια από το ΤΑΙΠΕΔ 16 διαδικασιών ανάθεσης συνολικού προϋπολογισμού 68,84 εκατ ευρώ πλέον ΦΠΑ και ενός ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού συνολικού προϋπολογισμού 30,67 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ ομαδοποιημένου σε επτά  τμήματα. Η διαδικασία ανάθεσης για τέσσερις από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις που αφορούν σε περιοχές των Περιφερειειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων ολοκληρώθηκε ήδη. Η προβλεπόμενη περίοδος ολοκλήρωσης είναι τέσσερις μήνες.

  •          Ανάπτυξη μικτών αντιπυρικών ζωνών ανά την επικράτεια με έμφαση δημιουργίας ζωνών πέριξ προτεραιοποιημένων οικισμών, σε περιοχές αρμοδιότητας 28 Δασικών Υπηρεσιών, σε όλη την Επικράτεια, και συνολική έκταση επέμβασης περίπου 84.000 στρεμμάτων.

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 106 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, αφορά στην ανάπτυξη μικτών αντιπυρικών ζωνών, σχεδιασμένες σύμφωνα με τη μικτή αντιπυρική ζώνη του πιλοτικού προγράμματος της Ηλείας, πλησίον οικισμών και πέριξ μεγάλων αστικών ιστών σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η συνολική έκταση των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 84.000,00 στρεμμάτων, από τα οποία 24.000 στρέμματα βρίσκονται πλησίον οικισμών, σε χωρική αρμοδιότητα 28 Δασικών Υπηρεσιών.

Η υλοποίηση του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσω 26 συμβάσεων έργου, μετά τη διενέργεια από το ΤΑΙΠΕΔ 18 διαδικασιών ανάθεσης συνολικού προϋπολογισμού 75,24 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και ενός διεθνή ανοιχτού διαγωνισμού ομαδοποιημένο σε οκτώ  τμήματα προϋπολογισμού 31,02 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί 13 προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός.

Η προβλεπόμενη περίοδος ολοκλήρωσης των εργασιών είναι τέσσερις μήνες, μετά το τέλος της οποίας ακολουθεί περίοδος συντήρησης. Η δημοσίευση του προαναφερόμενου ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green