Ένα χρόνο αφότου οι κυβερνήσεις της ΕΕ κινήθηκαν για να περιορίσουν τη χρήση της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης για λόγους ασφαλείας, πολιτικοί και κόμματα συρρέουν στο TikTok ομαδικά. Πίσω από την ανανεωμένη αγάπη τους για την πλατφόρμα βρίσκεται η επιδίωξή τους να ψηφίσουν οι νέοι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Εμείς, ως Πράσινοι, ήμασταν πολύ, πολύ επικριτικοί απέναντι στο TikTok, όπως όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε στο Politico η βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας Άννα Καβαζίνι. Αλλά «αν θέλουμε να προσεγγίσουμε νέους ψηφοφόρους, πρέπει επίσης να είμαστε στο TikTok.» Η Καβαζίνι δημιούργησε τον λογαριασμό της πριν από μια εβδομάδα και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών Αρχών η πλατφόρμα TikTok

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε περιορισμούς σε αξιωματούχους που χρησιμοποιούν το TikTok, ζητώντας από τους γραφειοκράτες ακριβώς πριν από ένα χρόνο να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους που σχετίζονται με την εργασία και την εργασία τους.  Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ακολούθησε στην ίδια λογική, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, πολλές εθνικές κυβερνήσεις και υπουργεία περιόρισαν τους υπαλλήλους τους από τη χρήση του TikTok. Πολλοί, αν όχι όλοι αυτοί οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα.

Οι απαγορεύσεις – που ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών – είχαν ως στόχο τον περιορισμό των απειλών κυβερνοασφάλειας, της ασφάλειας δεδομένων και των κινδύνων παρακολούθησης που συνδέονται με την εφαρμογή.

Η κινεζική ιδιοκτησία και ο πολιτικός ρεαλισμός

Η TikTok, με έδρα τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα δεδομένα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε παρακολούθηση από κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας, επειδή η εθνική νομοθεσία της χώρας απαιτεί από τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της.

Αλλά αντί να αντιμετωπίζει την απόρριψη όπως οι επίσης κινεζικές Huawei και ZTE – οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις για παρόμοιες ανησυχίες για την ασφάλεια – το TikTok βλέπει τους πολιτικούς, τα κόμματα και τους θεσμούς της Ευρώπης να συρρέουν στην πλατφόρμα.

Η εφαρμογή μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο νέους χρήστες παγκοσμίως, με περίπου 142 εκατομμύρια στην ΕΕ φέτος.

Το TikTok ανακοίνωσε νωρίτερα τον Φεβρουάριο ότι σχεδόν ένα στα τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαθέτει λογαριασμό στην εφαρμογή. Το νομοθετικό σώμα της ΕΕ είπε ότι θα ανοίξει τον δικό του λογαριασμό για να συνδεθεί με ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και να απαντήσει στην παραπληροφόρηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις 6-9 Ιουνίου.

Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εντάχθηκε στην εφαρμογή αυτόν τον μήνα για να κάνει εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στην Αμερική.

Μερικοί νομοθέτες της ΕΕ έχουν αποτολμήσει ακόμη και την ανάρτηση βίντεο χορού και viral προκλήσεις για να μιλήσουν για πολιτική, ενώ άλλοι είναι σωστά αστέρια του TikTok όπως ο ηγέτης του γαλλικού κόμματος Εθνική Συσπείρωση Ζορντάν Μπαρντελά (1,1 εκατομμύριο ακόλουθοι) και η Ιρλανδή ακροαριστερή ευρωβουλετής Κλερ Νταλί (πάνω από μισό εκατομμύριο ακόλουθοι).

Συναγωνίζονται για την ψήφο των νέων

Το TikTok από τη δική του πλευρά έχει εντείνει τις δεσμεύσεις προς Ευρωπαίους πολιτικούς τους τελευταίους μήνες Η πλατφόρμα ήταν μέρος μιας κοινοβουλευτικής διάσκεψης μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Νοεμβρίου μαζί με άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Google, η Meta και το LinkedIn, στην οποία συζήτησε το σχέδιό της για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και πρόσφερε συμβουλές για τη σύνδεση με τους κυρίως νέους χρήστες του TikTok πριν από τις ευρωεκλογές..

Όπως σημειώνει το Politico, υπήρχαν 73 εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-29 ετών) στην ΕΕ το 2021. Η προσέλευση νέων ψηφοφόρων στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές αυξήθηκε στο 50,6%. φέτος, για πρώτη φορά, Βέλγοι και Γερμανοί ηλικίας 16 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ενωμένοι με τους 16χρονους από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στο TikTok, ενώ το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει εξασφαλίσει έναν λογαριασμό στο όνομά του και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει» για να προσεγγίσει τους νέους.

«Ενώ αρχικά αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε το TikTok, το Κόμμα ALDE έχει ενεργό λογαριασμό από τον Ιανουάριο του 2024, ο οποίος ξεκίνησε ιδιαίτερα γύρω από την ευρωπαϊκή εκλογική εκστρατεία», δήλωσε ένας υπεύθυνος Τύπου της φιλελεύθερης Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη , ένα ευρωπαϊκό κόμμα που περιλαμβάνει όμάδες όπως το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Kaja Kallas, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και η Fianna Fáil της Ιρλανδίας.

Ένα νέο κύμα πολιτικών προσχώρησε επίσης τις τελευταίες εβδομάδες, από τον Πορτογάλο Σοσιαλδημοκράτη João Alburquerque έως τον Σλοβάκο Χριστιανοδημοκράτη Vladimír Bilčík . «Δεν μπορούμε απλώς να το αφήσουμε αυτό στις αντισυστημικές λαϊκιστικές δυνάμεις, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές», είπε ο Bilčík.

TikTok με επιτήρηση

Η νέα κινεζική νομοθεσία για την ασφάλεια των δεδομένων και τους αλγόριθμους, συμπεριλαμβανομένου ενός διευρυμένου νόμου για την κατασκοπεία, τέθηκε σε ισχύ τους τελευταίους μήνες.

Οι νέοι κανόνες προστέθηκαν στον νόμο για την εθνική ασφάλεια του 2017, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να παραδίδουν δεδομένα στις αρχές σε υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, με το προσωπικό που αρνείται να το κάνει να τίθεται υπό κράτηση ή να έρχεται αντιμέτωπο με ποινική δίωξη. Πέρα από τον κίνδυνο διαρροής δεδομένων, η εφαρμογή έχει επικριθεί για την αποτυχία να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα και ακόμη και ότι διαφθείρει τα μυαλά των νέων.

Αρκετοί πολιτικοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δήλωσαν ότι αποφάσισαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους σε ξεχωριστό τηλέφωνο λόγω των κινδύνων της εφαρμογής.

Ένας εκπρόσωπος του κόμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων είπε στο Politico ότι στελέχη του κόμματος παρείχαν καθοδήγηση στα εθνικά κόμματα σχετικά με τη «δίκαιη και ασφαλή» χρήση του TikTok.

Η Γαλλίδα αριστερή βουλευτής της ΕΕ Leïla Chaibi είπε ότι χρησιμοποιούσε το TikTok στο δικό της τηλέφωνο εργασίας και γνώριζε τους κινδύνους. «Υπάρχει ένα τίμημα για αυτό και αυτά είναι τα δεδομένα μου, και το γνωρίζω», είπε.

Το TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης ή ότι έχει δώσει δεδομένα στο Πεκίνο. Έχει επίσης διπλασιάσει τις προσπάθειες να καθησυχάσει τους νομοθέτες, ανοίγοντας κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ονομάζεται Project Clover.

«Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι [οι απαγορεύσεις] θα αρθούν, [αλλά] αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε, να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να παρέχουμε πληροφορίες», δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου του TikTok στις Βρυξέλλες, Caroline Greer.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι άρχιζε να μεταφέρει τα δεδομένα των Ευρωπαίων σε υποδομές στην Ιρλανδία, ενώ κατασκευάζει δύο νέα κέντρα δεδομένων στη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

Δεδομένα και έλεγχοι

Ωστόσο, ο κορυφαίος λομπίστας της εταιρείας στην Ευρώπη, Theo Bertram, αναγνώρισε προηγουμένως ότι θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» να αποτραπεί η μετάβαση των ευρωπαϊκών δεδομένων στην Κίνα. Ο επικεφαλής επόπτης απορρήτου του TikTok, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, πρόκειται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες εάν η εταιρεία έστειλε παράνομα τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της στην Κίνα.

Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο επί του σχεδιασμού της εφαρμογής της. Η Επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου άνοιξε έρευνα για την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) σχετικά με τον δυνητικά εθιστικό αλγόριθμό της, προκαλώντας φόβους για την ψυχική υγεία και την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των εφήβων. Η έρευνα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντολές αλλαγής του αλγόριθμου, πρόστιμα ή ακόμα και απαγόρευση.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, ByteDance, έχει επίσης περιθώριο έως τις 6 Μαρτίου για να συμμορφωθεί με τις νέες υποχρεώσεις της βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), κάτι που φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη «άκρως στρατηγικών πληροφοριών σχετικά με τις πρακτικές προφίλ χρήστη του TikTok».

Όμως, καθώς απομένουν μόνο μήνες πριν οι Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες, και με τις εκστρατείες να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ένωση, οι πολιτικοί διαπιστώνουν ότι προτιμούν να αγκαλιάσουν την εφαρμογή και τους πολλούς χρήστες της παρά να βρουν κάποιο λάθος στη λειτουργία της.

«Οι φόβοι γύρω από τους κινδύνους για την ασφάλεια εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά έχει γίνει ένα είδος κατάστασης… συμβίωσης με αυτό», δήλωσε ο Julian Jaursch, ειδικός ψηφιακής πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης Stiftung Neue Verantwortung με έδρα το Βερολίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν