Η κλιματική κρίση απέχει πολύ από το να είναι «ουδέτερη ως προς το φύλο». Οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται διαφορετικά από τον καιρό και το κλίμα, και ως εκ τούτου χρειάζονται πληροφορίες και υπηρεσίες ευαίσθητες ως προς το φύλο, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO (Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός) Celeste Saulo σε μια κεντρική ομιλία.

Υπάρχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό για να αξιοποιηθεί ο ρόλος των γυναικών ως ηγετών για το κλίμα και υποστηρικτές της κλιματικής ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, είπε κατά την έναρξη της Διεθνούς Ομάδας Πρωταθλητών Φύλων για τις Κλιματικές Επιπτώσεις.

Από τους καύσωνες στην επισιτιστική ανασφάλεια – Μια ματιά στην παγκόσμια κλιματική κρίση

Κινητοποίηση

«Οι γυναίκες είναι πολύ αποτελεσματικές στην κινητοποίηση των κοινοτήτων σε περίπτωση καταστροφών. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανάκαμψη. Οι γυναίκες κατέχουν περαιτέρω βασικές γνώσεις στη διαχείριση φυσικών πόρων και είναι βασικοί παράγοντες για την προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος», είπε.

Το International Gender Champions (IGC) ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ηγετικό δίκτυο για να κάνει την ισότητα των φύλων πράξη.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι έχουν λιγότερη πρόσβαση σε πληροφορίες για το κλίμα, έγκαιρες προειδοποιήσεις, γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και οικονομική πίστωση», είπε στην εκδήλωση International Gender Champions , που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Για παράδειγμα, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πέθαναν στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004, επειδή ήταν λιγότερο πιθανό να ξέρουν να κολυμπούν και τα μακριά ρούχα εμπόδιζαν την κίνησή τους.

Παράδειγμα

Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Μια μελέτη στη Σενεγάλη έδειξε ότι ενώ όλοι οι αγρότες χρειάζονταν πληροφορίες για την εποχική έναρξη των βροχοπτώσεων, τη διάρκεια της περιόδου βροχών κ.λπ., οι γυναίκες αγρότες απαιτούσαν επίσης πληροφορίες για τις προβλέψεις για το έλλειμμα βροχοπτώσεων και την πρόωρη διακοπή της εποχικής βροχόπτωσης, καθώς θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για αυτούς, δεδομένου ότι φυτεύουν τα οικόπεδά τους ένα μήνα αργότερα από τους άντρες ομολόγους τους.

Ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια

Πολλά από τα προγράμματα του WMO για την ενίσχυση της προσαρμογής στο κλίμα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες κοινότητες στην πρόσβαση σε πόρους και στα εργαλεία λήψης αποφάσεων.

Για παράδειγμα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Φίτζι – σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική – εργάζεται για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην παροχή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης χάρη στην υποστήριξη εταίρων όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον Κίνδυνο Κλίματος (CREWS).

«Είμαι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου ως διεθνής πρωταθλητής για το φύλο για να διασφαλίσω ότι οι εκτιμήσεις για το φύλο ενσωματώνονται στις πολιτικές για το κλίμα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βρισκόμαστε στο σημείο τομής της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής και οι στρατηγικές μας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα των καιρών», δήλωσε η Celeste Saulo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green