Η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τον τερματισμό του διετούς πολέμου που προκάλεσε η εισβολή της Μόσχας, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με τους όρους του Κιέβου.

Ρωσία: Σχετικά αλώβητη από τον διετή πόλεμο με την Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που εισηγείται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο θα μπορούσε να παραδοθεί στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης συνάντησης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, δήλωσε ο Andriy Yermak, προσωπάρχης του Ζελένσκι.

«Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση κατά την οποία θα καλέσουμε από κοινού εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου θα τους παρουσιαστεί το σχέδιο σε περίπτωση που όποιος εκπροσωπεί την επιτιθέμενη χώρα εκείνη τη στιγμή θα θελήσει να τερματίσει πραγματικά αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψει σε μια δίκαιη ειρήνη», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής διάσκεψης στο Κίεβο.

Το ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ειρηνευτική του φόρμουλα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο του 2022. Ζητά την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι δεν θα μιλήσει με τη Μόσχα μέχρι να αποχωρήσουν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο έχει πει ότι δεν υπάρχει καμία τρέχουσα βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου ήταν παράλογο επειδή απέκλειε τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα