Ανάσες από τα ιστορικά υψηλά πήρε σήμερα η Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Αγορές: Γιατί το ράλι έφθασε στο τέλος του – Η ανάλυση του Economist

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,16% στις 39.059 μονάδες, ο S&P 500 μείωσε απώλειες 0,38% στις 5.069 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,13% στις 15.976 μονάδες.

Amazon και Nvidia

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Amazon, η οποία εντάχθηκε στον Dow Jones 30, αντικαθιστώντας την Walgreens Boots Alliance. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές του Dow σταθμίζονται σύμφωνα με την τιμή της μετοχής, όχι την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η προσθήκη του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξήσει την έκθεση του δείκτη στο λιανικό εμπόριο τεχνολογίας και τον κλάδο των καταναλωτών.

Την ίδια ώρα, η Nvidia παρέμεινε στο μικροσκόπιο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εάν η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαρκέσει καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν. «Η Nvidia ήταν το δώρο που συνεχίζει να δίνει ώθηση στον κλάδο της τεχνολογίας και την ευρύτερη αγορά. Με την αγορά τώρα να έχει αυξηθεί πάνω από 20% από το χαμηλό της τον Οκτώβριο του 2023, θα περιμέναμε ότι θα πάρει μια ανάσα κάποια στιγμή», δήλωσε στο CNBC η Stephanie Lang, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg.

«Μέχρι στιγμής οι μετοχές έχουν ξεφύγει από τον επιθετικό τόνο της Fed καθώς η ώθηση της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά η αγορά βασίζεται στο σενάριο μιας ήπιας προσγείωσης», πρόσθεσε η Berg. «Παρόλα αυτά η Fed γνωρίζει καλά ότι θέλει να αποφύγει την επανάληψη μιας ημιτελούς σύσφιξης της πολιτικής τη δεκαετία του 1970, όταν απέτυχαν να ελέγξουν τον πληθωρισμό, επομένως παραμένουν υπομονετικοί για να βεβαιωθούν ότι έχουν τελειώσει τη δουλειά τους».

Εν αναμονή του PCE

Πέραν αυτών όμως, η Wall Street θα αναμένει τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Fed. Ακόμα, εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την πορεία της μεταποίησης.

Πάντως, το κλίμα παραμένει θετικό, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τα εταιρικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, John Stoltzfus. Αυτό συμβαίνει «ακόμα και όταν οι αγορές έπρεπε να χωνέψουν την πιθανότητα ότι η Federal Reserve θα παραμείνει σε μεγάλη επαγρύπνηση όσον αφορά τον επίμονο πληθωρισμό όταν πρόκειται να εξετάσει εάν, πότε και κατά πόσο θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια φέτος».

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παρέμειναν υψηλά. Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών έφτασαν τις 661.000, σημειώνοντας αύξηση 1,5%. Το σύνολο έχασε την εκτίμηση του Dow Jones για 680.000 και αύξηση 2,4%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street