Με επιλεκτικές κινήσεις και χαμηλό τζίρο αρχίζει την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα σε μια αγορά που προσπαθεί να διαγνώσει τους όρους του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς και να τοποθετηθεί αναλόγως.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 1.414,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.433,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,55% στις 1.225,68 μονάδες.

Εβδομάδα αναμονής

Η επιλεκτικότητα στις συναλλαγές, αλλά και οι ήπιες κατοχυρώσεις κερδών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της έναρξης της εβδομάδας, με την προσφορά που βγαίνει να απορροφάται ικανοποιητικά από τους αγοραστές μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά διορθώνει ελαφρώς, και αυτό φαίνεται στα χαρτοφυλάκια, ειδικά εκείνα που δεν έχουν μεγάλη στάθμιση σε blue chips. Η κίνηση είναι απόλυτα φυσιολογική και το μοτίβο είναι το ίδιο όπως πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά. Οι ξένες αγορές συνεχίζουν να μας σιγοντάρουν παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να παρατηρούμε day to day το τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογούνται εύκολα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες της, εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.

Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος, το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Πειραιώς με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο. Αμέσως μετά θα δούμε και τι θα γίνει με τυχόν ρευστότητες έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Ιδανικά η αγορά θα θέλαμε να διορθώσει περισσότερο πλάγια και σε χρόνο αν και πάντα κινείται με τον τρόπο που αυτή θέλει.

Αν τώρα και τα υπόλοιπα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι καλά και συντηρήσουν την αγορά τότε θα κυλήσουμε καλά μέχρι και την λήξη των παραγώγων της 15ης Μαρτίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas χάνει 1,03%, με τις Cenergy, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, Εθνική, Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Quest, Alpha bank και Βιοχάλκο να κινούνται σε ήπια αρνητικά επίπεδα.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει 2,20%, με τις ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ να κινούνται με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών