Μικρές διακυμάνσεις, με πολύ χαμηλό τζίρο, ήταν η εικόνα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατήρησε τα επίπεδα επιτρέποντας τις εσωτερικές διορθώσεις και αναμένοντας τις κρίσιμες τραπεζικές εξελίξεις προς το τέλος της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 1.414,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.411,40 μονάδων (-0,13%) και 1.416,43 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 702 χιλ. τεμάχια αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01% στις 3.432,29 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.399,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 1.224,96 μονάδες.

Μικρές κινήσεις

Εντύπωση προκάλεσε σήμερα το επίπεδο των συναλλαγών, το οποίο κινήθηκε σχεδόν 40% χαμηλότερα από το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, ενδεικτικό των επιλεκτικών κινήσεων που υπήρξαν. Και μπορεί να αποδίδεται η εικόνα αυτή στην αναμονή που υπάρχει για το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν επισήμως νέα πριν την Παρασκευή.

Έτσι, η αγορά χρειάζεται προσοχή καθώς έχει στενέψει τα όρια των στηρίξεων της, με τις προθέσεις αρκετών χαρτοφυλακίων να «κρύβονται» πίσω από τις αναδιαρθρώσεις με στόχο την βελτίωση της ρευστότητάς τους. Ο γενικός δείκτης συντηρείται έντεχνα πάνω από τις 1.400 μονάδες, με την κοντινή στήριξη να είναι στις 1.410 μονάδες. Πιθανή διάσπαση θα φέρει τον δείκτη στην ζώνη των 1.375-1.385 μονάδων, ενώ η αντίσταση είναι στις 1.444 μονάδες.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το χρηματιστήριο διανύει μία πολύ καλή περίοδο και τις όποιες διορθώσεις πρέπει να τις εκλαμβάνουμε θετικά. Οι ξένες αγορές συνεχίζουν να μας σιγοντάρουν παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να παρατηρούμε day to day το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι αποτιμήσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογούνται εύκολα, παρόλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να μην δούμε και περιόδους διόρθωσης. Ακόμα και εποχικά να το δει κάποιος όταν μία χρονιά ξεκινάει με τόσο σημαντικό ράλι είναι λογικό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις μέχρις ότου η αγορά χωνέψει και βρει τις νέες ισορροπίες της, εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης.

Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος, το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Πειραιώς με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο. Αμέσως μετά θα δούμε και τι θα γίνει με τυχόν ρευστότητες έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Ιδανικά η αγορά θα θέλαμε να διορθώσει περισσότερο πλάγια και σε χρόνο αν και πάντα κινείται με τον τρόπο που αυτή θέλει. Αν τώρα και τα υπόλοιπα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι καλά και συντηρήσουν την αγορά τότε θα κυλήσουμε καλά μέχρι και την λήξη των παραγώγων της 15ης Μαρτίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ και ο Σαράντης ξεχώρισαν με το +2,54% και +2,31% αντίστοιχα που κατέγραψαν, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα να κλείνουν στο +1,92% και +1,60% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Quest, Alpha bank και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, οι πιέσεις εστίασαν σε Aegean, Autohellas, Jumbo, Cenergy και Βιοχάλκο, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Motor Oil, Eurobank, Μυτιληναίος και Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες