Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Alcoa, υπέβαλε τη Δευτέρα πρόταση εξαγοράς με πλήρη μετοχοποίηση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αυστραλιανή κοινοπραξία Alumina , σε μια συμφωνία που θα απλοποιήσει τις δραστηριότητές της.

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της Alumina είναι ένα μερίδιο 40% στην κοινοπραξία Alcoa World Alumina and Chemicals (AWAC), η οποία ελέγχεται από την Alcoa και έχει συμφέροντα στην εξόρυξη βωξίτη, στη διύλιση αλουμίνας και στην τήξη αλουμινίου στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Σαουδική Αραβία και τη Γουινέα.

Εταιρείες εξόρυξης: Διστάζουν να επενδύσουν – Προβληματίζονται οι κυβερνήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alcoa Γουϊλιαμ Οπλινγκερ δήλωσε στους αναλυτές ότι η συμφωνία θα εξαλείψει τα 12 εκατομμύρια δολάρια  (7,87 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως των γενικών εξόδων της Alumina και θα επιτρέψει στη συνδυασμένη εταιρεία να αξιοποιήσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την κατοχή χρέους.

Το ευρύτερο παγκόσμιο αποτύπωμα θα επιτρέψει επίσης στην Alcoa περισσότερες επιλογές για ανάπτυξη, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, οι μέτοχοι της Alumina θα λάβουν 0,02854 μετοχές κοινών μετοχών της Alcoa για κάθε μετοχή που κατέχουν, δίνοντάς τους ποσοστό 31% στη συνδυασμένη εταιρεία. Αυτό θα σήμαινε αξία 1,15 δολαρίων Αυστραλίας ανά μετοχή της Alumina, με βάση την τιμή κλεισίματος της Alcoa την Παρασκευή.

Οι μετοχές της Alumina έκλεισαν 7 σεντς Αυστραλίας υψηλότερα στα 1,09 δολάρια Αυστραλίας τη Δευτέρα.
Η εταιρεία με έδρα τη Μελβούρνη δήλωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο υποστήριξε τη συμφωνία ελλείψει ανώτερης προσφοράς, αν και σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η πρόταση θα καταστεί δεσμευτική.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alumina, ο διαχειριστής επενδύσεων Allan Gray Australia, κατέχει μερίδιο λίγο κάτω από 20% στην εταιρεία, το οποίο, όπως δήλωσε, συμφώνησε να πουλήσει στην Alcoa.

Καλύτερη οργάνωση

«Σε πολύ μεγάλο βαθμό απλοποιεί την εταιρική δομή», δήλωσε για τη συμφωνία ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Σάϊμον Μανχουινι (Simon Mahwhinny) της Allan Gray.

Η Alumina δημιουργήθηκε από την από-συγχώνευση των περιουσιακών στοιχείων αλουμίνας της WMC Ltd το 2002 και μια εξαγορά της Alcoa θεωρείται λογική από τους αναλυτές για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Η AWAC έχει επίσης συμμετοχή 55% στο χυτήριο αλουμινίου του Πόρτλαντ στην Αυστραλία μαζι μαζι με την κινεζική CITIC Resources και την ιαπωνική Marubeni.

Η CITIC Resources και άλλες θυγατρικές της μητρικής της CITIC Ltd κατέχουν συνολικά 19% των μετοχών της Alumina, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της CITIC Resources για το 2023, καθιστώντας τον κινεζικό όμιλο τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο. Η CITIC δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν υποστήριξε την προσφορά της Alcoa.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συναλλαγή έχει στρατηγικό νόημα, αλλά το οικονομικό όφελος για την Alcoa αντισταθμίζεται από το premium που καταβάλλεται», αναφέρουν οι αναλυτές της Jefferies σε σημείωμά τους για την Alcoa.

«Θα περιμέναμε ότι οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών θα ψηφίσουν υπέρ αυτής της συναλλαγής, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς οι μέτοχοι της AWC μπορεί να απογοητευτούν από το σχετικά μικρό premium σε μια συμφωνία όλων των μετοχών».

Η συμφωνία προσέφερε πριμ 13% στην τελευταία τιμή κλεισίματος της Alumina, κάτω από τα πιο τυπικά πριμ εξαγοράς της τάξης του 30%.  Η πρόταση της Alcoa έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τη βιομηχανία αλουμίνας λόγω των χαμηλών τιμών.

Η Alcoa δήλωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδίαζε να σταματήσει φέτος την παραγωγή στο ζημιογόνο διυλιστήριο αλουμίνας Kwinana της AWAC στη Δυτική Αυστραλία λόγω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς και της ηλικίας της εγκατάστασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή