Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν πλέον… δράση στη Νότια Κορέα, προκειμένου να βάλουν πλάτη στην υπογεννητικότητα της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρουν στους εργαζομένους τους, γυναίκες και άνδρες, bonus 75.000 δολάρια για να αποκτήσουν παιδιά.
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το Business Insider, η Ssangbangwool, μια εταιρεία εσωρούχων, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει στους εργαζόμενους 22.400 δολάρια για το πρώτο τους παιδί, άλλα 22.400 δολάρια για το δεύτερο παιδί και 30.000 δολάρια για το τρίτο τους, σύμφωνα με την The Korea Herald.
«Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων είναι ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ξεπεράσει η κοινωνία μας. Η εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τη χώρα να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα η κατασκευαστική Booyoung Group, με έδρα τη Σεούλ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει ένα επίδομα 75.000 δολαρίων ανά παιδί σε υπαλλήλους που θα κάνουν παιδιά, σύμφωνα το CNN.
Ο Όμιλος Booyoung επέκτεινε το μπόνους σε υπαλλήλους που έκαναν από το 2021 και έπειτα. Οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν συνολικά τουλάχιστον 70 παιδιά από το 2021, επομένως η εταιρεία ετοιμάζεται να καταβάλει 5,25 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους εργαζομένους της άντρες και γυναίκες.
Υπογεννητικότητα
Όπως στην Κίνα και στην Ιαπωνία, η γήρανση του πληθυσμού και οι λιγοστές γεννήσεις οδηγούν σε μια αύξηση των συνταξιούχων που θα χρειάζονται περίθαλψη η οποία θα είναι αμφίβολο ότι θα μπορεί να παρασχεθεί όσο μειώνεται δυσανάλογα ο αριθμός των νεότερων εργαζομένων.
Το εθνικό ποσοστό γονιμότητας ήταν 0,78 ανά οικογένεια το 2022 και το ποσοστό γεννήσεων στη Σεούλ –όπου διαμένει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας- ήταν ακόμη χαμηλότερο τον ίδιο χρόνο, στο 0,59, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.
Οι ρυθμοί αυτοί υπολείπονται σημαντικά του 2,1 που χρειάζεται η χώρα για να διατηρήσει τον σημερινό πληθυσμό της.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol έδωσε στις 13 Φεβρουαρίου εντολή να αναπτυχθούν φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για εταιρείες που ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν παιδιά.
Στη Σεούλ, οι δημοτικές αρχές δίνουν 750 δολάρια κάθε μήνα σε γονείς που έχουν παιδιά μέχρι τα μωρά τους να γίνουν ενός έτους.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ